Na hlavný obsah

Herec Jiří Kodet bol známy svojou eleganciou, noblesou, ale aj výbušnou povahou

Oslávil by 85. narodeniny.

Herec Jiří Kodet bol známy svojou eleganciou, noblesou, ale aj výbušnou povahou
Na archívnej snímke český herec Jiří Kodet. Foto: ČTK/Kratochvíl Jaroslav

Český herec Jiří Kodet bol známy svojou eleganciou, bohémstvom a noblesou, ale aj cholerickým správaním a výbušnou povahou. Často sa stotožňoval so svojimi úlohami a neváhal kričať a hnevať sa, uviedol portál ČSFD.cz.

Noblesný umelec pochádzal z 200 rokov starého hereckého rodu. Za film Knoflíkáři získal Českého leva v kategórii mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Českým levom ho ocenili aj za mužskú hlavnú úlohu vo filme Pelíšky. V tomto filme stvárnil svoju snáď životnú úlohu – cholerického elegána a odbojára Krausa.

Nezabudnuteľný český divadelný a filmový herec by v utorok (6. 12.) oslávil svoje 85. narodeniny.

Vyučil sa za džokeja

Kodet sa narodil 6. decembra 1937 v Prahe. Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe, na ktorú sa dostal až po niekoľkých pokusoch, absolvoval v roku 1961. Predtým sa vyučil za džokeja v Kladruboch pri Prahe.

Svoju hereckú kariéru začal v Pardubiciach vo Východočeskom divadle. Do ostravského divadla Petra Bezruča odišiel v roku 1963. Tu hral v inscenácii Cyrano z Bergeracu úlohu Kristiána.

Na archívnej snímke český herec Jiří Kodet.
Na archívnej snímke český herec Jiří Kodet. Foto: ČTK/Kouba Karel

Potom prešiel do českej metropoly, kde stál pri zrode Činoherného klubu. Odtiaľ po 25 rokoch odišiel do pražského Národného divadla (1991).

Vo filme sa prvýkrát objavil v roku 1950 (Posel úsvitu). V 60. rokoch 20. storočia hral vo filmoch Vyšší princip (1960), Ostře sledované vlaky (1966), Hotel pro cizince (1967) a Všichni dobří rodáci (1968).

Neskôr stvárnil úlohy aj v televíznych seriáloch Sanitka (1984) alebo Chobotnice z druhého patra (1986).

Hral vo viacerých českých komédiách

Diváci ho mohli sledovať v komédiách Vrchní prchni (1980), Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982) a v sérii filmov o básnikoch napríklad Jak svět přichází o básníky (1982) a Jak básníkům chutná život (1987).

Až do roku 1989 nedostal príliš veľa veľkých hereckých úloh. Väčšinou hral vedľajšie úlohy záporných alebo nedokonalých postáv. V 90. rokoch sa situácia začala meniť a najmä spolupráca s mladšími režisérmi mu priniesla veľký úspech.

Na archívnej snímke herec Jiří Kodet s kolegyňou Hanou Ševčíkovou v divadelnej adaptácii románu Bohumila Hrabalu s názvom Obsluhoval som anglického kráľa.
Na archívnej snímke herec Jiří Kodet s kolegyňou Hanou Ševčíkovou v divadelnej adaptácii románu Bohumila Hrabalu s názvom Obsluhoval som anglického kráľa. Foto: ČTK/Doležal Michal

Zaujal aj vo filmoch Knoflíkáři (1997), Pelíšky (1998) alebo Musíme si pomáhat (2000). Vo svojom poslednom filme Sentiment (2003) stvárnil českého režiséra Františka Vláčila.

V roku 2003 si prevzal z rúk vtedajšieho českého prezidenta Václava Klausa prestížnu medailu Za zásluhy 1. stupňa ako ocenenie svojho prínosu pre oblasť kultúry a umenia.

Trpel vážnymi zdravotnými problémami

Počas slávnostnej premiéry jednej zo svojich hier v roku 2003 utrpel na javisku mŕtvicu, ale napriek tomu odohral predstavenie až do konca. V posledných rokoch svojho života trpel vážnymi zdravotnými problémami.

Napokon im podľahol 25. júna 2005 v Prahe. Zomrel vo veku 67 rokov. Poslednej rozlúčky sa osobne zúčastnil aj český prezident Václav Klaus.

Svojho syna Jiřího Kodeta prežila herečka Jiřina Steimarová, ktorá zomrela v marci 2007 vo veku 91 rokov.

Kodet bol dvakrát ženatý. Z prvého manželstva s Renátou Cihelkovou má dcéru Karolínu. Z druhého manželstva, ktoré trvalo 36 rokov, má syna Jána a dcéru Barboru, ktorá je tiež herečkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet