Na hlavný obsah

Juhovýchod USA sa po mrazoch trápi s prasknutým vodovodným potrubím

Nie je totiž stavané na teploty pod bodom mrazu.

Juhovýchod USA sa po mrazoch trápi s prasknutým vodovodným potrubím
Muž odstraňuje sneh z klziska v centre meste Des Moines, americkom štáte Iowa. Foto: TASR/AP

Vlna nezvyčajne chladného počasia v posledných dňoch opäť odhalila nedostatky vodovodných systémov v mnohých oblastiach na juhu Spojených štátov. V mestách od Severnej Karolíny po Louisianu praskalo vodovodné potrubie.

Hoci mrazy po víkende pominuli, na niektorých miestach pretrvávajú problémy so zásobovaním pitnou vodou. Podľa denníka The New York Times úrady tento týždeň odporučili státisícom ľudí, aby si radšej prevarili vodu z vodovodu.

Vodovodné siete na juhu USA, podobne ako iné prvky infraštruktúry, nie sú stavané na teploty pod bodom mrazu. Keď teda do regiónu príde zima, nastanú problémy.

Výpadky boli obzvlášť závažné vo februári minulého roka. Milióny obyvateľov Texasu sa ocitli po niekoľkých mrazivých dňoch bez spoľahlivých dodávok pitnej vody. Tento scenár sa v druhom najľudnatejšom štáte USA neopakoval, ale obyvatelia regiónov ďalej na východ zostali bez vody.

Výpadky vody v Jacksone

Mrazivé teploty opäť ochromili dodávky vody v Jacksone, hlavnom meste štátu Mississippi a jednom z najchudobnejších amerických miest, informovala agentúra AFP. Vedenie mesta s približne 150 000 obyvateľmi vyhlásilo stav ohrozenia a hovorí o „najhoršom scenári„.

„Musíme sa vysporiadať so zastaraným a nefunkčným systémom, ktorý nám prináša jeden problém za druhým,“ povedal v utorok (27. 12.) starosta dediny Byram Chokwe Antar Lumumba.

Dedina je totiž napojená na Jacksonov vodovod. Starosta opísal, že hneď ako videl predpoveď mrazivých teplôt, bol si istý, že voda v najbližších dňoch nepotečie. „Už sme to zažili mnohokrát a je to naozaj deprimujúce,“ povedal.

Problémy boli aj na iných miestach

Jackson nie je zďaleka jediným mestom s podobnými problémami. Úrady v Charlestone v Južnej Karolíne po zimnej búrke oznámili, že miestny systém bol „len krôčik od katastrofy“.

Potrubia praskli aj na letiskách v Atlante v štáte Georgia a v Birminghame v susednej Alabame. O desiatky kilometrov južnejšie v Selme vytryskla voda z potrubia do obchodov v miestnom nákupnom centre. „Celé obchodné centrum bolo plné vody,“ povedala jedna z majiteliek podniku Shanna Bullardová.

Muž kráča ulicou po extrémnej fujavici v americkom meste Buffalo.
Muž kráča ulicou po extrémnej snehovej búrke v americkom meste Buffalo.Foto: TASR/AP

Na niektorých miestach, ako napríklad v Shreveporte v Louisiane a vo Florence v Južnej Karolíne, sa podľa správ médií situácia v stredu (28. 12.) pomaly vracala do normálu.

Medzitým v Memphise v štáte Tennessee, kde predtým praskli desiatky potrubí, úrady zrušili obmedzenia na používanie vody. Odporúčania na preváranie vody však zostali v platnosti.

„Nespočetné poruchy a úniky zdôraznili hrozbu, ktorú extrémne počasie predstavuje pre miestne vodovodné systémy. Zimné búrky, záplavy a hurikány v posledných rokoch odhalili túto zraniteľnosť. Očakáva sa, že sa to v dôsledku zmeny klímy ešte zhorší,“ uviedol denník The New York Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet