Na hlavný obsah

Káčer: Podpora Ukrajiny je pragmatické rozhodnutie, určite v nej vytrváme

Slovensko poskytne Ukrajine už desiaty balík pomoci.

Káčer: Podpora Ukrajiny je pragmatické rozhodnutie, určite v nej vytrváme
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Foto: TASR

Podpora ukrajinskej slobody a demokracie je zároveň podporou aj tej slovenskej. Uviedol to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po návšteve Kyjeva. „Podpora Ukrajiny je pragmatické riešenie a určite v nej vytrváme,“ dodal.

Podľa Káčera je pre Slovensko kľúčové zabrániť, aby sa podobný konflikt, aký zažívajú „naši východní susedia“, nedial nikde na svete. „Sloboda, teritórium a integrita Ukrajiny je postavená na rovnakých princípoch ako tá slovenská,“ dodal.

Slovensko poskytne Ukrajine už desiaty balík pomoci. Sústrediť sa má najmä na pomoc počas zimy. „V rámci balíku poskytneme Ukrajine odmínovacie zariadenia, desiatky generátorov, zimné vojenské oblečenie a balistickú ochranu, ale aj náhradné teplárenské diely,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Minister hospodárstva Karel Hirman priblížil, že návšteva ministrov v Kyjeve bola o vzájomnej pomoci. Rafinéria Slovnaft bude podľa neho môcť vo februári 2023 dodávať svoje produkty z ruskej ropy aj na Ukrajinu. „Za dodávky však budú platiť. Je to normálny obchodný vzťah, ktorý je strategicky dôležitý pre obe krajiny,“ vysvetlil.

Obavy ukrajinských vládnych predstaviteľov

Podľa šéfa rezortu obrany vyjadrili najvyšší ukrajinskí vládni predstavitelia obavy o vývoj politickej situácie na Slovensku. „Boja sa, že sa k moci dostane vláda, ktorá bude proruská a nie proukrajinská,“ dodal Naď.

Obava má vychádzať z odvolávania vlády, o ktorom by sa po prerokovaní návrhu mohlo hlasovať v utorok (13. 12.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko