Na hlavný obsah

Kyjev označil stretnutie Putina a Lukašenka za politické divadlo

Prezidenti sa na ňom zaviazali k prehĺbeniu vojenskej spolupráce.

Kyjev označil stretnutie Putina a Lukašenka za politické divadlo
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Za politické divadlo označila Ukrajina v utorok (20. 12.) stretnutie šéfa Kremľa Vladimira Putina a bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Tí sa počas pondelkových (19. 12.) rokovaní v Minsku zaviazali k prehĺbeniu vojenskej spolupráce medzi Ruskom a Bieloruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Stretnutie Putina a Lukašenka je ďalším tancom, ktorí predviedli. Podľa dostupných informácií na tomto stretnutí neprijali žiadne zásadné rozhodnutia,“ konštatoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. „Nech sa stane čokoľvek, sme pripravení na akýkoľvek scenár,“ dodal.

Putin označil v pondelok Bielorusko za najbližšieho spojenca Moskvy. Obaja prezidenti sa však vo vyjadreniach po spoločnom rokovaní o Ukrajine nezmienili.

Zhodli sa okrem iného na „spoločných opatreniach pre bezpečnosť oboch krajín“, pokračovaní spoločného výcviku vojakov a vzájomných dodávkach zbraní.

Rusko bude ďalej cvičiť bieloruských letcov na pilotovanie lietadiel schopných niesť jadrové hlavice, povedal ruský prezident.

Bielorusko poskytlo svoje územie Moskve ako jeden z východiskových bodov pre februárovú inváziu na susednú Ukrajinu. Do vojnových operácií sa však doposiaľ Minsk priamo nezapojil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet