Na hlavný obsah

Bielorusko podľa Lukašenka uviedlo do bojového režimu komplexy Iskander

S Putinom preberal spoluprácu na cvičeniach.

Bielorusko podľa Lukašenka uviedlo do bojového režimu komplexy Iskander
Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko uviedlo do pohotovostného bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, ktoré mu dodalo Rusko. Vyhlásil v pondelok (19. 12.) bieloruský líder Alexandr Lukašenko na spoločnej tlačovej konferencii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Minsku.

Putin prítomných novinárov ubezpečil, že Rusko nemá v pláne Bielorusko „pohltiť“. Povedal, že s Lukašenkom počas pondelkového stretnutia preberal pokračujúcu spoluprácu na spoločných vojenských cvičeniach a vývoji novej vojenskej techniky.

Bielorusko od začiatku vojny na Ukrajine prepožičiava Rusku svoje územie na vykonávanie raketových útokov na napadnutú krajinu. O tom, že Rusko plánuje Bielorusku dodať raketové komplexy Iskander, ktoré môžu odpaľovať balistické rakety krátkeho doletu s potenciálne jadrovou hlavicou, informoval Putin v júni. 

Podľa tvrdenia hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnaťa už však Rusko týmito raketami na Ukrajinu z bieloruského územia útočilo.

Ruskému vpádu na Ukrajinu predchádzalo vlani v zime rozsiahle spoločné cvičenie ruskej a bieloruskej armády v Bielorusku. Podľa dnešného Putinovho vystúpenia na konferencii v Minsku plánujú obe krajiny v praxi spoločných manévrov pokračovať.

„Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v praxi pravidelných spoločných cvičení i ďalších aktivít týkajúcich sa operatívnej bojovej prípravy,“ uviedol ruský prezident. Podľa Putina sa ponúka tiež možnosť, že sa Rusko bude podieľať na príprave posádok bieloruských armádnych lietadiel, prispôsobených na použitie munície so špeciálnou jadrovou bojovou hlavicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet