Na hlavný obsah

Používatelia twitteru odhlasovali, aby Musk už nebol riaditeľom spoločnosti

Musk je šéfom Twitteru od začiatku novembra.

Používatelia twitteru odhlasovali, aby Musk už nebol riaditeľom spoločnosti
Na archívnej snímke z 10. februára 2022 americký podnikateľ Elon Musk. Foto: TASR/AP

Väčšina používateľov twitteru hlasovala za odchod Elona Muska z funkcie generálneho riaditeľa spoločnosti. Musk sám inicioval toto hlasovanie v nedeľu (18. 12.) večer a prisľúbil, že sa bude riadiť jeho výsledkom. Za odchod miliardára Muska z čela Twitteru hlasovalo 57,5 percenta z viac ako 17 miliónov voličov.

Musk neuviedol podrobnosti o tom, kedy odstúpi. Ako väčšinový vlastník však bude naďalej ovplyvňovať najvýznamnejšiu službu krátkych správ na svete.

Päťdesiatjedenročný Musk je šéfom Twitteru od začiatku novembra. Od svojho nástupu čelila spoločnosť kritike okrem iného za to, že odstraňovala účty vytvorené výlučne na propagáciu konkurenčných sietí alebo blokovala účty významných novinárov.

Podľa Twitteru sa nová politika ku konkurenčným platformám vzťahuje na tweety aj na skutočné účty. Spoločnosť Twitter uviedla, že v budúcnosti už nebude povoľovať bezplatnú reklamu pre niektoré platformy sociálnych médií. Musk prevzal Twitter v októbri a odvtedy tam presadzuje svoje nápady.

Zablokoval účty novinárom

Twitter od štvrtka (15. 12.) zablokoval aj účty niekoľkých významných amerických novinárov. Podľa postihnutých sa tak stalo bez varovania. Veľký počet účtov teraz opätovne aktivovali, ale tento krok sa stretol s veľkou kritikou. Mnohí používatelia začali prechádzať na konkurenčnú sieť Mastodon.

Musk sa vždy prezentoval ako zástanca slobody prejavu. Na twitteri však propagoval konšpiračné teórie a využíval ho na propagáciu amerických republikánov. Sieť sa v posledných rokoch vyvinula na dôležitú komunikačnú platformu. Používajú ho vlády, úrady a politici pre svoju prácu a styk s verejnosťou.

Musk kúpil Twitter koncom októbra za približne 44 miliárd dolárov. Pod Muskovým vedením Twitter už rozpustil tím dobrovoľníkov, ktorý bol vytvorený v roku 2016 a ktorý mal Twitteru radiť pri rozhodnutiach týkajúcich sa prevádzky platformy.

Musk sa angažuje vo viacerých oblastiach vrátane vedenia automobilky Tesla a vesmírnej spoločnosti SpaceX. Po prevzatí Twitteru prepustil vrcholový manažment a približne polovicu zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet