Na hlavný obsah

Po mori už ruská ropa do EÚ nesmie prúdiť. Začalo platiť embargo na dovoz

Slovnaft sa pripravuje aj na prípadnú odstávku dodávok.

Po mori už ruská ropa do EÚ nesmie prúdiť. Začalo platiť embargo na dovoz
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Od pondelka (5. 12.) vstúpilo do platnosti čiastočné embargo Európskej únie na dovoz ropy po mori. Západ sa zároveň snaží zatlačiť na Moskvu zastropovaním ceny jej suroviny na úrovni 60 dolárov (cca 57 eur) za barel. Reguláciu, ktorá podľa Kremľa porušuje princípy voľného trhu, chcú krajiny vymáhať na celom svete.

Ruský rozpočet krok podľa analytika pocíti. Ak by krajina zareagovala odstrihnutím Únie od svojej ropy, nášmu regiónu to vraj okrem dočasne vyšších cien veľké problémy nespôsobí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Dzúrik.

Cieľom snáh zastropovať cenu ruskej ropy je pripraviť krajinu o zisky, ktorými by mohla financovať vojnu na Ukrajine. Štáty skupiny G7 spolu s Austráliou a EÚ majú ambíciu vymáhať reguláciu na celom svete.

Ak niektorá krajina bude nakupovať surovinu od Moskvy za viac ako 60 dolárov za barel, stratí prístup k západnej flotile tankerov a tiež k poisteniu nákladu, ktoré ponúkajú predovšetkým európske spoločnosti. Martin Jirušek z katedry medzinárodných vzťahov a európskych štúdií Masarykovej univerzity v Brne predpovedá, že ruský rozpočet reguláciu pocíti.

„V tých krajinách, ktoré s tým súhlasili, sa nachádza veľa spoločností, ktoré poskytujú tie služby. Takže určite to berie z trhu veľkú časť kapacity, ktorú Rusko používalo. Cenový strop je možno vyšší, než aké sú produkčné ceny ruskej ropy. Ale je to rozhodne nižšie, než koľko by potreboval ruský rozpočet,“ vysvetlil analytik.

Zákaz dovozu ruskej ropy

Súbežne s cenovým stropom začína v EÚ platiť embargo na dovoz ruskej ropy po mori. Česko, Maďarsko a Slovensko dostali dočasnú výnimku, surovina k nim môže aj naďalej tiecť cez ropovod Družba.

Moskva pohrozila, že ktokoľvek podporí zastropovanie ceny jej ropy, úplne s ním prestane obchodovať. Podľa Jirušeka je otázne, či si to krajina môže dovoliť. No ak by aj náš región zrazu odstrihla od všetkých dodávok, výrazné narušenie trhu analytik neočakáva.

„Na ropnom trhu je situácia lepšia, než v prípade zemného plynu, a to preto, že trh s ropou je globalizovaný. Zároveň, ropa sa dá oveľa ľahšie transportovať, ľahšie sa dá skladovať. Bez ropy by sme neskončili,“ dodal Jirušek.

Problémom by podľa experta mohli čeliť rafinérie, ktoré by v prípade výpadku ruskej ropy museli prispôsobiť výrobný proces inej ropnej zmesi.

Slovnaft je pripravený

Slovensko sa na možnú úplnú odstávku ruskej ropy pripravuje. Tvrdí to riaditeľ komunikácie rafinérie Slovnaft Anton Molnár, podľa ktorého spoločnosť od leta testuje spracúvanie alternatívnych ropných zmesí.

„Vyspelosť rafinérie Slovnaft je, samozrejme, nastavená na istú zmes, ktorú primárne spracováva. Rafinéria je vyspelá sama o sebe a je schopná spracovať aj iné alternatívne zmesi. Ide skôr o to, akým spôsobom, aby sme docielili rovnaké produktové a hodnotové portfólio, ktoré si chceme zachovať,“ vysvetlil Molnár.

Výzvou bude podľa Molnára obdobie od 5. februára budúceho roka, keď do platnosti vstúpi dodatočné embargo na dovoz ruských ropných produktov a predaj výrobkov z ruskej ropy.

„Od 5. februára 2023 môže Slovnaft ruskú ropu spracovať na domáci účel a palivá z nej vyvážať do Českej republiky, ktorá bude mať výnimku až do 5. decembra. Tým, že Slovnaft je jediná exportná rafinéria v tomto regióne, tak každý náš problém je problémom celého regiónu. Celý segment čakajú obrovské výzvy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika