Na hlavný obsah

Pol milióna slovenských seniorov žije pod hranicou chudoby

Niektorým zostávajú na stravu menej ako štyri eurá na deň.

Pol milióna slovenských seniorov žije pod hranicou chudoby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Približne pol milióna slovenských seniorov žije pod hranicou chudoby. Mnohí z nich nezvládajú platiť účty. Obávajú sa, čo prinesú najbližšie mesiace.

Niektorým dôchodcom zostávajú na stravu menej ako štyri eurá na deň. Nemôžu si dovoliť kvalitné jedlo či lieky. Pani Mária má dôchodok 355 eur. Bez pomoci syna by nevyžila. „Ťažko, veľmi ťažko. Kúpim si len to, čo môžem,“ priblížila.

Hranicou chudoby sa na Slovensku rozumie dôchodok vo výške 424 eur. Pani Lýdia dostáva na mesiac 400 eur. „Sme zatiaľ dvaja s manželom, tak ešte ako tak sa dá vyžiť. Dôchodcom čo majú odpracovaných aj 40 rokov nepomáhajú,“ skonštatovala.

Podľa odborníkov za kritickú situáciu môžu nesystémové riešenia vlády, nízke dôchodky a stále rastúca inflácia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Títo ľudia hladujú už teraz. Ak budú od januára niektoré ceny ešte stúpať, tak si neviem predstaviť, ako budú žiť. Sú na hranici zúfalstva,“ povedal predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian.

Pomohli by nižšie doplatky za lieky

Najhoršie sú na tom ženy. Tie tvoria až dve tretiny z celkového počtu seniorov, ktorí sú pod hranicou chudoby.

„Začiatkom roka 2023 môžu poberatelia dôchodkových dávok očakávať výraznejšiu valorizáciu ich dôchodkov, a to na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Porovnávať sa bude prvý polrok 2022 s prvým polrokom 2021. Pre rok 2023 táto hodnota predstavuje 11,8 percenta,“ uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa niektorých odborníkov by dôchodcom viac pomohlo, ak by platili napríklad nižšie alebo nulové doplatky za lieky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika