Na hlavný obsah

Predsedníčka europarlamentu vyzvala Muska, aby vypovedal pred poslancami v Bruseli

Miliardár zatiaľ na výzvu verejne nereagoval.

Predsedníčka europarlamentu vyzvala Muska, aby vypovedal pred poslancami v Bruseli
Na snímke predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová vyzvala listom amerického miliardára Elona Muska, aby vypovedal pred poslancami Európskeho parlamentu v Bruseli. Informovala o tom v utorok (20. 12.) agentúra AFP.

Musk nemá žiadnu zákonnú povinnosť tak spraviť a zatiaľ verejne na výzvu nereagoval.

Elon Musk, ktorý je v súčasnosti druhým najbohatším človekom na svete, je majiteľom spoločnosti a rovnomennej sociálnej siete Twitter, automobilky Tesla, technologickej firmy SpaceX a ďalších.

Európska komisia ho varovala, že by mohol čeliť „sankciám“ za svoje konanie po kúpe Twitteru za ohrozovanie slobody médií.

Kontroverzné kroky

Po kúpe spoločnosti Twitter urobil miliardár niekoľko kontroverzných krokov. Medzi nimi bolo napríklad obnovenie účtu bývalého amerického prezidenta Donadla Trumpa, ktorému účet pôvodne pozastavili za porušenie pravidiel platformy.

Tiež zrušil politiku boja proti dezinformáciám súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19 a pozastavil účty viacerým novinárom.

V pondelok (19. 12.) Musk spustil na twitteri anketu, v ktorej používatelia rozhodovali o tom, či by mal zostať generálnym riaditeľom spoločnosti. Hlasovalo 17,5 milióna ľudí a 57,5 percenta sa vyslovilo za Muskov odchod z čela spoločnosti.

Podobne nechal používateľov hlasovať o odblokovaní Trumpovho účtu a ďalších otázkach. „Ako sa hovorí, dávajte si pozor na to, čo si želáte, mohlo by sa to splniť,“ napísal Musk krátko po otvorení ankety.

Musk prisľúbil, že sa bude riadiť výsledkami prieskumu. Zatiaľ nie je jasné, kto ho nahradí na tomto poste, ak skutočne odstúpi z vedenia spoločnosti.

Miliardárovo správanie na sociálnej sieti v utorok kritizoval aj zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates v rozhovore pre Financial Times. Muskovo chaotické správanie podľa neho „prehlbuje digitálnu polarizáciu v spoločnosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet