Na hlavný obsah

Prezidentka odvolala vládu Eduarda Hegera

Fungovať bude v obmedzenom rozsahu.

Prezidentka odvolala vládu Eduarda Hegera
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala vládu Eduarda Hegera (OĽANO) v piatok (16. 12.). Zároveň v zmysle Ústavy SR poverila vládu vykonávaním jej pôsobnosti až do vymenovania novej vlády v obmedzenom rozsahu.

„Z povahy veci je zrejmé, že takáto vláda nemôže zabezpečovať všetky potrebné kompetencie, a je teda jednoznačne vládou dočasnou. Z reakcií politických lídrov po štvrtkovom rozhodnutí Národnej rady SR je taktiež zrejmé, že tu nie je politická vôľa na zostavení novej vlády s podporou a legitimitou parlamentu,“ uviedla.

Požiadala premiéra a predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby najneskôr do konca januára prijali všetky potrebné rozhodnutia k predčasným voľbám. Pre charakter ich obmedzeného vládnutia chce, aby sa tak udialo v prvom polroku. Ak v uvedenom termíne k voľbám nepríde, pristúpi k ďalším krokom v zmysle Ústavy SR.

Zároveň požiadala premiéra, aby ďalší výkon svojich obmedzených právomocí kabinet vykonával s veľkou zodpovednosťou a v prechodnom období prispel skôr k stabilite ako k chaosu.

Schválenie rozpočtu a novely ústavy

Kollár po formálnom odvolaní vlády ubezpečil, že bude robiť všetko pre to, aby ľudí ochránili pred vysokými cenami elektriny, plynu a tepla. Za súčasnú prioritu považuje schválenie budúcoročného rozpočtu, aby štát doručil pomoc ľuďom. Mieni o tom rokovať s koalíciou aj s opozíciou.

Ďalšou prioritou je podľa neho schválenie novely Ústavy SR, ktorá by umožnila konanie predčasných volieb. Tvrdí, že ak novelizácia neprejde, prezidentka dosadí úradnícku vládu. Chce, aby sa obe aktuálne priority schválili budúci týždeň na rokovaní parlamentu.

Premiér uviedol, že odvolaním sa dovŕšil príbeh jeho vlády. Zopakoval, že bola „jednoznačne demokratická, protikorupčná, reformná a s jasným zahranično-politickým smerovaním“. Zdôraznil, že pred Slovenskom teraz stojí povinnosť napísať nový príbeh s rovnakými parametrami. Kladie si to za svoj cieľ na najbližšie mesiace a roky.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini z Hlasu-SD Kollárovi počas ich piatkového rokovania povedal, že jediným riešením politickej krízy sú predčasné voľby. Návrh štátneho rozpočtu jeho poslanci podporia iba, ak sa splnia určité podmienky.

„Pokiaľ sa schváli novela ústavy, právoplatne vyhlási termín predčasných volieb a zároveň prijme pozmeňovací návrh Hlasu na presun 840 miliónov eur do zdravotníctva na pomoc slovenským pacientom i zdravotníkom, Hlas podporí aj štátny rozpočet,“ zdôraznil Pellegrini.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko