Na hlavný obsah

Prorodinné opatrenia štátu nútia samosprávy zvyšovať dane a poplatky

Dane musia zdvihnúť plošne, teda aj tým skupinám, ktorým vládne opatrenia nepomáhajú.

Prorodinné opatrenia štátu nútia samosprávy zvyšovať dane a poplatky
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

„My sme to hovorili“ odkazujú samosprávy ministrovi financií, poslancom a obyvateľom. Po ďalších prorodinných opatreniach, ktoré uberajú peniaze z mestských a obecných pokladníc totiž prichádza dvíhanie daní a poplatkov a obmedzovanie služieb.

Podľa primátorov je to nespravodlivé, lebo dane musia zdvihnúť plošne, teda aj tým skupinám, ktorým vládne opatrenia nepomáhajú. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

Zástupcovia Únie miest Slovenska (ÚMS) rokovali v Banskej Bystrici. Výstup je jednoznačný –mestá sú nespokojné. Vláda s nimi nekomunikuje a nekonzultuje žiadne z pripravovaných krokov, ktoré majú výrazný dosah na mestské a obecné rozpočty.

Napríklad pre okresné mesto Partizánske s vyše 20 000 obyvateľmi to znamená mínus 2 400 000 eur. „Vieme, že začíname nový rok 2023 s mínusom. Vedie to k tomu, že zavádzame vyššie dane a poplatky,“ uviedol primátor mesta Jozef Božík.

Škrtajú dotácie, obmedzujú kultúru a šport

Medzi prvými ohlásili zvyšovanie poplatkov za odpad v Prešove. Rovnako škrtajú dotácie, obmedzujú plány na kultúru a šport. „Ukončili sme elektronickú aukciu na elektrickú energiu pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu, ktorá musí v riadne fungujúcom meste fungovať. Znamená to pre nás navýšenie o 600 000 eur oproti súčasným cenám,“ vyhlásil primátor František Oľha.

Predseda ÚMS Richard Rybníček povedal, že 300 miliónov, ktoré sa im podarilo vyrokovať s vládou, teda 100 miliónov do rozpočtov a 200 miliónov na energie, im pomôže sa len nadýchnuť. V žiadnom prípade to neznamená rozvoj miest a obcí.

„V princípe je to veľmi málo na to, aby sme nemuseli robiť tieto ťažké opatrenia. V systéme stále chýba asi pol miliardy eur,“ skonštatoval

Preto tieto kompenzácie označili samosprávy za pseudoriešenie. Navyše upozorňujú na nespravodlivosť, ktorej sa ale nevedia vyhnúť. Dane a poplatky musia zdvihnúť plošne. Rovnako obmedzenie služieb postihne plošne všetkých, Aj tých, ktorí na vládne opatrenia nemajú nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál