Na hlavný obsah

Putinovi sa nepodarilo Lukašenka presvedčiť, aby sa zapojil do vojny

Uviedol to v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny.

Putinovi sa nepodarilo Lukašenka presvedčiť, aby sa zapojil do vojny
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský líder Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa zrejme opäť nepodarilo presvedčiť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, aby sa pripojil k jeho vojnovému ťaženiu na Ukrajine. 

V analýze zverejnenej v noci na utorok (20. 12.) to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý reagoval na pondelkovú (19. 12.) Putinovu návštevu v Bielorusku.

Agentúra Reuters potom napísala, že podľa amerických diplomatov v Moskve panujú protichodné názory na to, či na Ukrajine začať protiofenzívu.

„ISW opäť vyhodnocuje, že bieloruská účasť v Putinovej vojne proti Ukrajine zostáva nepravdepodobná,“ konštatovali analytici.

Analytici uviedli, že lídri verejne o ruskej invázii na Ukrajinu počas návštevy nehovorili, avšak upozorňovali, že Bielorusko čelí hrozbe zo Západu.

Lukašenkove tvrdenia o potrebe ochrany bieloruských hraníc pred štátmi NATO a Západom vo všeobecnosti analytici hodnotia ako snahu odôvodniť, prečo sa Minsk nepripojí k ruskej invázii.

„Lukašenko na stretnutí v Minsku 19. decembra pravdepodobne odmietol Putinove pokusy prinútiť Bielorusko k hlbším integračným ústupkom,“ uvádza tiež ISW.

Putin v pondelok upozornil, že sa Rusko nesnaží Bielorusko „pohltiť“. Uviedol, že tieto „fámy“ sú pokusom nepriateľov Bieloruska a Ruska spomaliť „integračný proces“ oboch krajín.

ISW si všíma, že toto vyhlásenie ruský prezident urobil po tom, čo Lukašenko hovoril o bieloruskej nezávislosti a plnej suverenite. Rusko a Bielorusko tvoria formálne zväzové sústátie od roku 1999.

Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného činiteľa amerického ministerstva zahraničia napísal, že niektorí ľudia v ruskom vedení chcú pokračovať v ofenzíve na Ukrajine.

„Iní majú skutočné otázky, či na to Rusko má kapacitu,“ poznamenal tento činiteľ, podľa ktorého je na ruskej strane viditeľný nedostatok munície. Washington je podľa neho pripravený na obe varianty a Kyjev bude podporovať v každom prípade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet