Na hlavný obsah

Rusko zaútočilo na energetickú infraštruktúru Záporožskej oblasti a továrne v Kryvom Rihu

Zahynul najmenej jeden človek.

Rusko zaútočilo na energetickú infraštruktúru Záporožskej oblasti a továrne v Kryvom Rihu
Ilustračná snímka - Žena sa pozerá na bytovku zničenú po nedávnom ruskom raketovom útoku v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky raketovo zaútočili na energetické zariadenia ukrajinského mesta Záporožie a ostreľovali Kryvyj Rih. Podľa miestnej správy v tomto priemyselnom meste na juhu Ukrajiny zahynul najmenej jeden človek. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

„Okupanti raketami zasiahli priemyselnú a energetickú infraštruktúru mesta,“ uviedol tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev. Dodal, že na všetkých sumarizácii podrobností o škodách a obetiach sa pracuje.

„Rusi po polnoci vypálili tri rakety na Kryvyj Rih. Ich cieľom bol priemyselný závod. Zomrel zamestnanec, ktorého telo záchranári vytiahli z trosiek zničenej továrne,“ napísal na sociálnej sieti Telegram šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia.

Ruskí vojaci v noci na pondelok (5. 12.) ostreľovali Nikopol a jeho okolie vrátane obce Marhanec. Informácie o možných škodách a obetiach zisťuje administratíva, napísal Rezničenko.

Ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru spôsobili od začiatku októbra opakované výpadky elektriny, ktoré pripravili milióny domácností o teplo. A to v čase, keď teploty klesajú pod bod mrazu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave v nedeľu (4. 12.) apeloval na vytrvalosť a nezlomnosť Ukrajincov. „Musíme byť ešte odolnejší a jednotnejší, aby sme túto zimu prežili,“ povedal.

Reakcia Inštitútu pre štúdium vojny

Ukrajinskí predstavitelia naznačili, že ich armáda plánuje v nadchádzajúcej zime pokračovať v protiofenzívnych operáciách. Ich cieľom je upevniť nedávne územné zisky a zabrániť ruským silám prevziať iniciatívu na bojisku, napísal v pondelok vo svojom pravidelnom hodnotení situácie americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa správy ISW hovorca východnej skupiny ukrajinských síl Serhij Čerevatij v nedeľu uviedol, že zamrznutá pôda umožní pohyb kolesových a pásových vozidiel a že ukrajinské sily pripravujú svoju techniku na zimné operácie.

Podľa britskej vojenskej rozviedky je zhoršujúce sa počasie spolu so zlepšenou ukrajinskou protivzdušnou obranou jedným z dôvodov, prečo sa znížil počet ruských bojových lietadiel, ktoré vzlietli nad ukrajinské územie. Tvrdí, že ruské lietadlá teraz vykonávajú desiatky misií denne, pričom v marci ich bolo až 300 denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet