Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa nezhodli na zmrazení eurofondov pre Maďarsko

Maďari opäť zablokovali spoločnú pôžičku pre Ukrajinu.

Štáty EÚ sa nezhodli na zmrazení eurofondov pre Maďarsko
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Krajiny Európskej únie sa v utorok (6. 12.) prvýkrát nezhodli na zablokovaní maďarských peňazí z únijných fondov, ktoré navrhla Európska komisia pre nedostatky pri kontrole verejného obstarávania a v boji proti korupcii a klientelizmu.

České predsedníctvo Rady EÚ po rannej rozprave stiahlo hlasovanie z programu rokovania ministrov financií. Novinárom to povedal únijný zdroj.

Maďarsko zároveň opäť nepodporilo poskytnutie 18 miliárd eur Ukrajine, ktoré vyžaduje jednomyseľnosť. Ostatné krajiny preto chcú pripraviť možnosť, ako poslať Kyjevu peniaze aj bez maďarskej účasti, povedal český minister financií Zbyněk Stanjura.

Blokovanie eurofondov

Unijná exekutíva minulý týždeň navrhla zmraziť Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur zo štrukturálnych fondov pre nevyriešené problémy pri rozdeľovaní verejných peňazí. Maďarské reformy, ktorými chcela Budapešť docieliť odblokovanie financií, podľa Komisie nestačia.

Kým niektoré štáty západnej a severnej Európy sa odporúčaním chceli riadiť, časť krajín strednej a východnej Európy chcela prihliadnuť aj na ďalšie prebiehajúce maďarské reformné kroky. Tento postoj podporovali aj kľúčové krajiny Francúzsko a Nemecko.

Podľa diplomatov nebolo isté, či sa pre zmrazenie fondov nájde potrebná väčšina hlasov, a na hlasovanie preto ani nedošlo.

Budapešť počas rokovaní o svojich peniazoch z kasy blokuje niekoľko rozhodnutí vyžadujúcich jednomyseľnosť členských krajín.

Pôžička pre Ukrajinu

Je medzi nimi aj spomínaná finančná pomoc Ukrajine, o ktorej sa ministri tiež rozprávali. Po tom, čo maďarský minister financií Mihály Varga potvrdil veto Budapešti, navrhol Stanjura poskytnúť Kyjevu peniaze bez Maďarska.

„Znamená to, že budeme hľadať riešenie podporované 26 členskými štátmi,“ vyhlásil Stanjura počas zasadnutia. Zároveň poveril poradný Európsky hospodársky a sociálny výbor, aby pripravil možné riešenie.

Vláda v Kyjeve pre ruskú inváziu žiada EÚ o čo najrýchlejšie poskytnutie finančnej pomoci. Európsky blok chcel od januára posielať krajine pravidelné sumy.

Podľa únijných činiteľov však bude zložitejšie a časovo náročnejšie nájsť riešenie napríklad v podobe medzivládnej dohody, ako by bola jednomyseľne schválená spoločná pôžička s využitím únijného rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika