Na hlavný obsah

Stovky divokých zvierat uhynuli v kenských národných parkoch v dôsledku sucha

Zamestnanci parkov sa snažia škody zmierniť.

Stovky divokých zvierat uhynuli v kenských národných parkoch v dôsledku sucha
Stádo slonov v národnom parku Ambolseli na juhu Kene. Foto: TASR/AP

V dôsledku najhoršieho sucha za posledných 40 rokov uhynuli od februára do októbra tohto roku v kenských národných parkoch stovky divokých zvierat. Podľa denníka Le Monde za deväť mesiacov uhynulo v dôsledku nedostatku dažďa 205 slonov, 512 pakoní, 381 zebier a 12 žiráf. Uviedlo to kenské ministerstvo cestovného ruchu.

V parku Amboseli pri hraniciach s Tanzániou je pôda taká suchá, že sa rozpadá pod nohami. Kam oko dovidí, nie je ani steblo trávy. Na stromoch je posledných pár žltých listov a pozdĺž cesty ležia mŕtve telá zvierat.

„Posledný veľký dážď sme tu mali v decembri 2021,“ hovorí strážca parku Josphat Wangigi Kagai. Strážcovia parku nachádzali v posledných týždňoch mŕtve zvieratá takmer denne. Jednou z ich nepríjemných povinností je odsekávať slonom kly sekerou, aby sa nedostali do rúk pašerákov slonoviny.

Podľa strážcov suchom najviac trpia zebry a antilopy, ktoré nemajú silu dostať sa k najbližšiemu zdroju vody. Studne tiež vysychajú.

„Nikdy som nevidel také veľké množstvo mŕtvych zvierat. Pred začiatkom tohto sucha ste mohli v parku vidieť stáda pasúcich sa slonov. Dnes ich už nenájdete,“ povedal jeden z masajských pastierov.

Väčšina úmrtí sa týka mláďat

Park Amboseli postihlo v roku 2009 veľké sucho. Vo veľkom počte vtedy uhynuli slony. Tento rok je však situácia iná a väčšina úmrtí sa týka mláďat, uviedla Norah Njirainiová z organizácie Trust for Elephants, ktorá v parku skúma slony.

Zamestnanci parkov sa snažia škody zmierniť. V Amboseli nosia zvieratám seno každé dva dni. V Tsavo Est vyvŕtali nové studne, aby sa voda dostala na povrch a zvieratá sa mohli napiť.

Meteorológovia odhadujú, že tohtoročné obdobie dažďov od októbra do decembra bude opäť podpriemerné a nedostatočné, uvádza Le Monde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet