Na hlavný obsah

Strana Hlas-SD štátny rozpočet nepodporí

Podľa Fica Sulík nebude hlasovať slobodne.

Strana Hlas-SD štátny rozpočet nepodporí
Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Foto: TASR

Strana Hlas-SD nepodporí schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok, o ktorom sa bude v Národnej rade (NR) SR hlasovať vo štvrtok (22.12.). Pred hlasovaním to uviedol predseda strany Peter Pellegrini.

Rozhodnutie odôvodnil tým, že hlavná požiadavka strany, ktorou sú predčasné voľby, sa nesplnila. „Zmena ústavy ani konkrétny dátum a dohoda na predčasných voľbách sa neudiali. Nesplnila sa základná podmienka strany Hlas-SD, a tak sa bude aj strana správať pri definitívnom hlasovaní o štátnom rozpočte,“ dodal.

Na hlasovaní sa poslanci strany zúčastnia, ale rozpočet nepodporia. Zahlasujú však za zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro na 10 % a tiež plánujú podporiť presun financií zo všeobecnej pokladničnej správy do kapitol rezortov zdravotníctva a spravodlivosti.

Fico: Sulík nebude hlasovať slobodne

Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica nebude líder strany SaS Richard Sulík o návrhu štátneho rozpočtu hlasovať slobodne, majú ho politicky vydierať.

Argumentoval zadržaním a obvinením viacerých osôb pre ekonomickú trestnú činnosť. Predseda Smeru-SD hovoril o ich obchodných prepojeniach na podnikateľov v pozadí SaS. Fico za tým vidí kroky lídra OĽANO Igora Matoviča a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Matovič s Lipšicom sa rozhodli, keďže Sulík nebol jasný okolo rozpočtu, poslať mu odkaz, že buď bude poslúchať a podporí rozpočet. Alebo päť ľudí blízkych najpodstatnejším ľuďom z pozadia SaS po zadržaní a obvinení bude vzatých do väzby a budú rozprávať príhody deda Jahodu,“ povedal Fico.

Valášek podporí štátny rozpočet

Naopak, podporu štátnemu rozpočtu vyjadril nezaradený poslanec NR SR Tomáš Valášek. Krátko pred hlasovaním avizoval, že ho podporí.

Návrh podľa neho nie je hrozný, ale ani skvelý. Domnieva sa, že niektoré zmeny, ako napríklad zrušenie koncesionárskych poplatkov, ho viac pokazili ako vylepšili. Keďže však má koalícia podporu opozičnej SaS, nie je už podľa neho vôľa niečo meniť.

„Za týchto okolností mám na výber medzi nie dobrým, ale o niečo vylepšeným rozpočtom na jednej strane a zamietnutím pomoci ľuďom s cenami energií či gastro sektoru na strane druhej. Volím si cestu pomoci ľuďom a zahlasujem za rozpočet,“ doplnil Valášek.

Občiansko-demokratická platforma, ktorá v pondelok (19. 12.) oficiálne oznámila odchod z poslaneckého klubu OĽANO, tiež rozpočet podporí. „Dúfame, že tento rozpočet, za ktorý budeme hlasovať, pomôže ľuďom v nasledujúcom ťažkom a náročnom roku,“ uviedla platforma.

Poslanec platformy Kristián Čekovský povedal, že koncesionárske poplatky podporuje, avšak ich súčasná výška nepostačuje na ekonomickú a politickú nezávislosť RTVS. Na úkor toho, aby rozpočet schválili, však zahlasuje za ich zrušenie.

Dočasne poverený minister financií Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti napísal, že už len asi hodinu až dve potrvá, kým sa definitívne schváli štátny rozpočet pre rok 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko