Na hlavný obsah

V Osle a Štokholme odovzdali Nobelove ceny

Nie všetci laureáti si cenu mohli prevziať osobne.

V Osle a Štokholme odovzdali Nobelove ceny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Osle a Štokholme odovzdali Nobelove ceny. Tú za mier laureáti získali za reprezentovanie občianskej spoločnosti v štátoch, kde pôsobia.

Spája ich najmä Ukrajina, a to ako miesto, kde sa bojuje a denne dochádza k porušovaniu základných ľudských práv. Nie všetci laureáti si cenu mohli prevziať osobne.

Nobelovu cenu za mier získalo ukrajinské Centrum pre občiansku slobodu, väznený bieloruský disident Ales Biaľjacki a ruská ľudskoprávna organizácia Memorial.

Jej predseda Jan Račinský tvrdí, že ho Kremeľ vyzval, aby si cenu neprevzal. On však neposlúchol.

Bieloruského disidenta zasa ako jediného na ceremóniu nepustili. Nemohol poslať ani ďakovný list. Cenu zaňho prevzala manželka. „Viem presne aká Ukrajina by vyhovovala Kremľu. Diktatúra. Rovnako ako v dnešnom Bielorusku, ktoré ignoruje hlas utláčaných,“ uviedla.

Podľa Nobelovho výboru majú všetci laureáti spoločný záujem, a to ochranu základných ľudských práv a práva na kritiku moci.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Roky propagujú základné ľudské práva aj právo kritizovať režimy. Vynaložili nesmierne úsilie na to, aby zdokumentovali vojnové zločiny či zneužívanie moci. Spolu predstavujú význam mieru a demokracie v občianskej spoločnosti,“ poznamenala predsedníčka Nobelovho výboru Berit Reiss-Andersen.

V Štokholme podvečer odovzdali ceny za fyziológiu a lekárstvo, fyziku, chémiu, literatúru a ekonómiu. Celkovo 14 jednotlivcov a organizácií si prevzalo diplomy a zlaté pamätné medaily.

K cene sa viaže aj finančná odmena desať miliónov švédskych korún, čo je v prepočte vyše 900 000 eur. Slávnostné odovzdávanie bolo prvýkrát od roku 2019. Posledné dva roky ho zrušili pre pandémiu koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet