Na hlavný obsah

Viacero nemocníc ruší návštevy, niektoré úplne zakazujú vstup do budovy

Môže za to zvýšený výskyt respiračných ochorení.

Viacero nemocníc ruší návštevy, niektoré úplne zakazujú vstup do budovy
Ľudia v trenčianskej nemocnici. Foto: RTVS

Viaceré nemocnice pre zvýšenú chorobnosť na respiračné ochorenia rušia návštevy alebo sú v pohotovosti. Niektoré plošne zakazujú návštevám vstup do nemocnice, iné zatvárajú jednotlivé kliniky alebo sprísňujú čiastkové opatrenia.

Zlá situácia je v Žilinskom kraji, kde sú choré najmä deti. Problém majú aj v lekárňach. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vyzýva na opatrnosť a očkovanie. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Jedno z najhorších období v uplynulých dňoch hlásili najmä školy, ktoré pre vysokú chorobnosť zatvárali v desiatkach na celom Slovensku. Nasledujú ich nemocnice, mnohé čiastočne alebo úplne rušia návštevné hodiny u hospitalizovaných pacientov. Plošné nariadenie vydala Trenčianska fakultná nemocnica.

„Z dôvodu nárastu počtu respiračných ochorení a chrípky u našich pacientov, ako aj občanov nášho regiónu, zákaz návštev, s výnimkou pacientov v terminálnom štádiu ochorenia, platí na všetkých našich oddeleniach až do odvolania, respektíve do zlepšenia epidemickej situácie,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Čiastočný zákaz návštev platí v popradskej nemocnici. Sylvia Galajda vysvetľuje, že pozorujú zvýšený výskyt chorobnosti v celom regióne. Zakázali návštevy na geriatrii, neurológii, na internom a detskom oddelení.

Návštevy zatiaľ nezakazuje banskobystrická rooseveltová nemocnica. Ružena Maťašeje hovorí, že stav sa môže zmeniť, preto sú opatrní. O návštevách na jednotlivých oddeleniach majú rozhodnúť prednostovia a primári.

V lekárňach sa míňajú lieky

Šéfka odboru zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková hovorí o veľmi nepriaznivej epidemickej situácii. Nemocnice v kraji hlásia vysoké čísla hospitalizovaných detí a zvýšenú návštevnosť zaznamenávajú aj pediatri v ambulanciách. Kraj zabezpečuje tiež spoluprácu medzi lekárňami, v mnohých chýbajú lieky.

Daša Račková z ÚVZ upozorňuje, že výskyt chrípky a aj ďalších respiračných ochorení bude do sviatkov ešte narastať.

„Počas ich priebehu klesne. Deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí. Po vianočných prázdninách opäť očakávame nárast chorobnosti, pričom k celoštátnej chrípkovej epidémii obvykle dochádza na prelome januára a februára. Môže to byť aj skôr,“ podotkla.

Zdravotníci aj odborníci vyzývajú k opatrnosti a dodržiavaniu všetkých hygienických zásad a tiež k očkovaniu proti chrípke, ktoré je najúčinnejšou ochranou pred ochorením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál