Na hlavný obsah

Americká Snemovňa reprezentantov stále nemá predsedu

Ani na 11. pokus nezískal potrebnú väčšinu.

Americká Snemovňa reprezentantov stále nemá predsedu
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Americká Snemovňa reprezentantov opäť odložila rokovania o výbere svojho predsedu, a to na piatkové (6. 1.) poludnie miestneho času (18.00 h SEČ). Ani po troch dňoch a 11 hlasovaniach sa republikánovi Kevinovi McCarthymu nepodarilo zjednotiť svojich spolustraníkov a získať potrebnú väčšinu 218 hlasov.

Všetkých 435 kongresmanov oboch strán bez predsedu nemôže zložiť prísahu a komora tak nevie vykonávať svoje funkcie. V americkej histórii je to prvýkrát za 100 rokov, čo predsedu dolnej komory nezvolili v prvom kole. Počtom kôl je tento rok hlasovanie najdlhšie za posledných 164 rokov.

Republikánska strana má v komore väčšinu 222 mandátov, tú však nevie za McCarthym zjednotiť. Päťdesiatsedemročný politik z Kalifornie v posledných troch kolách získal 200 hlasov, väčšina zvyšných republikánov podporila zástupcu Floridy Byrona Donaldsa a v 11. kole sa zdržala.

Jeden z lídrov rebélie Matt Gaetz dokonca opakovane nominoval exprezidenta USA Donalda Trumpa. Podmienkou predsedníctva Snemovne reprezentantov nie je členstvo v nej.

Rokovania pokračujú

Krátko po polnoci SEČ pred začiatkom 11. hlasovania stanica CNN informovala, že kľúčoví republikánski vyjednávači Byron Donalds, Tom Emmer a Chip Roy rokovali s McCarthym o dohode, ktorá by mala patovú situáciu prelomiť. McCarthy sa podľa CNN zatiaľ „napchal“ do kancelárie predsedu komory.

McCarthyho aj tretí deň voľby odmietali podporiť príslušníci ultrapravicového krídla strany, ktorí ho nepovažujú za ideologického spojenca. Dožadujú sa razantnej zmeny vo vedení parlamentného bloku. Ich postoj doteraz nezmenili ústupky, ktoré im podľa médií McCarthy v priebehu jednotlivých kôl ponúkal.

Dlho po zotmení sa začínali objavovať náznaky dohody so zástancami republikánskej tvrdej línie, píše agentúra AP. Predmetom rokovania bolo napríklad znovuzavedenie pravidla, ktoré umožní jedinému kongresmanovi začať hlasovanie o zbavení funkcie predsedu.

Práve toto pravidlo do predčasného dôchodku vyhnalo republikánskeho bývalého predsedu Johna Boehnera, a je to osud, ktorému by sa súčasný kandidát rád vyhol, píše AP.

McCarthy tiež údajne prisľúbil dva posty vo vplyvnom „výbore snemovne pre pravidlá“ republikánskej frakcii, ku ktorej sa väčšina rebelov hlási.

Republikáni sa nevedia zjednotiť

McCarthy do tretieho dňa voľby vstúpil s 201 hlasmi svojich spolustraníkov v siedmom kole a okolo ôsmej večer miestneho času ich mal 200. Republikán Pete Sessions naznačil, že v rámci strany sa už od stredy (4. 1.) črtá riešenie, ktoré len „potrebuje čas, kým sa zhmotní“.

„Niekoľko hlasov (pre McCarthyho) z tejto dohody vzíde. Rokovania budú pokračovať vo štvrtok večer (v piatok ráno SEČ),“ povedal Sessions. Dodal však, že sedem alebo osem kongresmanov McCarthymu „nikdy neustúpi“. McCarthy na zvolenie potrebuje hlasy všetkých okrem štyroch spolustraníkov.

„Celá komora sa bude musieť naučiť spolu rokovať. Tak je lepšie, keď si tým prejdeme rovno na začiatku. Nejde o to, ako začnete, ale ako skončíte,“ povedal v reakcii na dnešné dianie McCarthy denníka The New York Times.

Demokrati na druhej strane sály opakovane dali všetkých svojich 212 hlasov zástupcovi za New York Hakeemovi Jeffriesovi.

Rekordný počet hlasovaní o novom predsedovi zaznamenala Snemovňa reprezentantov v roku 1855, keď za republikánov po 133 kolách zvolili Nathaniela Banksa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet