Na hlavný obsah

Boje na Ukrajine pokračujú aj napriek ruskému prímeriu

Moskva tvrdí, že ho dodržiava.

Boje na Ukrajine pokračujú aj napriek ruskému prímeriu
Náboženský obraz leží na vreciach s pieskom, ktoré zakrývajú historický pamätník princeznej Oľgy v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruská armáda dodržiava dočasné prímerie vyhlásené na frontovej línii na Ukrajine kvôli pravoslávnym Vianociam a ukrajinská armáda ruské pozície ostreľovala, uviedlo v sobotu (7. 1.) ruské ministerstvo obrany.

Podľa britskej rozviedky ale aj ruská armáda pokračuje v bojoch. Úrad ukrajinského generálneho prokurátora oznámil, že v piatok (6. 1.) po začiatku prímeria ruské vojská ostreľovali Bachmut a zabili tam dvoch ľudí, ďalších 13 osôb zranili. Jednostranné prímerie vyhlásené Ruskom má skončiť v sobotu o polnoci (22.00 h SEČ).

„Napriek delostreleckému ostreľovaniu ruských pozícií ozbrojenými silami Ukrajiny budú ruské vojská pokračovať v dodržiavaní vyhláseného režimu prímeria až do dnešných 24.00 h“. Povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podľa agentúry Interfax.

Podľa neho ruská armáda len zneškodnila strely vypálené ukrajinskými silami. Konašenkov tiež obvinil Ukrajincov, že ostreľovali aj oblasti s civilistami.

Gubernátor Ruskom obsadeného Sevastopolu Michail Razvožajev v sobotu (7. 1.) uviedol, že protiletecká obrana zostrelila nad ránom dron. Ním mali Ukrajinci útočiť na toto mesto, v ktorom má základňu ruská Čiernomorská flotila.

Rusi údajne počas prímeria ostreľovali Bachmut

Britská rozviedka v pravidelnej dennej správe uviedla, že boje na Ukrajine pokračovali aj v sobotu. Jedným z miest, kde sa v týchto dňoch najviac bojuje, je podľa nej oblasť mesta Kreminna v Luhanskej oblasti.

Úrad ukrajinského generálneho prokurátora oznámil, že ruská armáda v piatok (6. 1.), už po začiatku prímeria, ostreľovala Bachmut. Ten je teraz epicentrom bojov na východnej Ukrajine. Podľa úradu prokurátora pri ostreľovaní, ktoré zasiahlo aj obytné budovy, zomreli dvaja seniori – muž a žena.

Ruský prezident Vladimir Putin s odvolaním sa na pravoslávne Vianoce a po výzve moskovského patriarchu vo štvrtok (5. 1.) oznámil dočasné prímerie na frontovej línii na Ukrajine od piatkových 12.00 h (10.00 h SEČ) do sobotňajšej polnoci (22.00 h SEČ).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok označil za cynický trik, ktorého cieľom je, aby si ruské jednotky oddýchli a doplnili výzbroj. Zelenskyj uviedol, že ukrajinská armáda bude pokračovať v znovudobývaní územia okupovaného ruskými vojskami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet