Na hlavný obsah

Bolsonara budú vyšetrovať pre podnecovanie nepokojov v Brazílii

Demonštranti vtrhli do štátnych inštitúcií.

Bolsonara budú vyšetrovať pre podnecovanie nepokojov v Brazílii
Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu zahrnul bývalého krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara do vyšetrovania násilností, ktoré sa odohrali v hlavnom meste Brazílie minulú nedeľu (8. 1.), uviedli v sobotu (14. 1.) tlačové agentúry. Bolsonaro, ani jeho traja synovia, ktorí sú zákonodarcami, sa doteraz nevyjadrili, poznamenala agentúra AP.

Rozhodnutiu, ktoré prijal sudca najvyššieho federálneho súdu Alexandre de Maraes, predchádzala žiadosť generálnej prokuratúry, ktorá chce vyšetriť Bolsonarovu úlohu pri nedeľňajšej demonštrácii v hlavnom meste, keď protestujúci vnikli do sídiel parlamentu, prezidentskej kancelárie a najvyššieho súdu.

Podľa prokurátorov Bolsonaro podnietil násilný protest svojím spochybňovaním dôveryhodnosti brazílskeho volebného systému.

Názor, že za výtržnosti nesie zodpovednosť aj Bolsonaro, zastáva tiež brazílska vláda. Tá poukazuje na to, že bývalý prezident opakovane spochybňoval hodnovernosť brazílskeho volebného systému bez toho, aby svoje tvrdenia podložil dôkazmi. Neuznal svoju volebnú porážku a odmietol sa zúčastniť na ceremoniáloch pri prevode moci.

Bolsonaro sa teraz nachádza v Spojených štátoch, kam odletel niekoľko dní pred koncom mandátu. Tvrdí, že sa chce do Brazílie vrátiť. Násilné vniknutie do sídiel najvyšších štátnych inštitúcií odsúdil.

Médiá však poukázali na to, že tento týždeň zdieľal video, ktoré spochybňovalo víťazstvo jeho súpera v druhom kole a súčasného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Bolsonaro víťazstvo Lulu nikdy otvorene neuznal. Po druhom kole na konci októbra prestal až na niekoľko málo výnimiek vystupovať na verejnosti.

Podozrivý minister

V súvislosti s demonštráciou stíhajú aj bývalého Bolsonarovho minister spravodlivosti Anderson Torres. Ten bol v čase demonštrácií šéfom verejnej bezpečnosti v hlavnom meste. Na konci decembra však odcestoval s Bolsonarom do USA.

Podľa prokurátorov si v úradoch počínal nedbalo. V jeho dome polícia našla návrh vládneho dekrétu, ktorý mal zabrániť prevodu moci na nového prezidenta. Torres však tvrdí, že znenie dokumentu, o ktorom informovali brazílske médiá, vytrhli z kontextu.

V nedeľu vtrhlo do sídiel parlamentu, prezidentskej kancelárie a najvyššieho súdu asi 3 000 ľudí a poničili interiéry budov. Podľa médií zhromaždenie zvolali priaznivci bývalého prezidenta Bolsonara, ktorí proti výsledkom volieb demonštrujú od konca októbra. Brazílska vláda označila výtržníctvo za pokus o štátny prevrat.

Brazílske úrady vyšetrujú, kto umožnil Bolsonarovým radikálnym priaznivcom zaútočiť v snahe zvrátiť výsledky októbrových volieb. Vyšetrovanie sa týka osôb, ktoré zvolali výtržníkov do hlavného mesta alebo zaplatili za ich prepravu. Ale aj ľudí zodpovedných za bezpečnosť a poriadok, ktorí možno stáli bokom, aby nechali vypuknúť chaos, poznamenala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet