Na hlavný obsah

Bytový dom v Dnipre zasiahla ruská raketa zostrelená Ukrajinou

Potvrdil to stály predstaviteľ Ruska pri OSN.

Bytový dom v Dnipre zasiahla ruská raketa zostrelená Ukrajinou
Záchranári prehľadávajú trosky výškovej obytnej budovy po sobotňajšom raketovom útoku ruskej armády v meste Dnipro. Foto: TASR/AP

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzia v stredu (18. 1.) na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN potvrdil, že bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro pri útoku 14. januára zasiahla ruská raketa.

Dodal, že raketa, určená pre objekt infraštruktúry, dopadla na bytový dom po tom, ako ju údajne zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Informovala o tom britská stanica BBC. Pripomenula, že hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat pár hodín po dopade rakety na niekoľkoposchodovú budovu potvrdil, že ide o ruskú raketu Ch-22 vypálenú z bombardéra Tu-22M3.

Ukrajinské vojenské velenie však zároveň uviedlo, že ukrajinská protivzdušná obrana raketu nezostrelila.

BBC dodala, že veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk neskôr uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú palebné zbrane schopné zostreliť rakety Ch-22.

S rovnakou tézou prišiel aj Arestovyč

S tézou, ktorú v noci na stredu na pôde OSN zopakoval Nebenzia, prišiel ako prvý poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč. Jeho slov sa následne veľmi rýchlo „chytila“ ruská propaganda.

Arestovyč neskôr uznal svoju chybu, ospravedlnil sa za ňu a v utorok požiadal o uvoľnenie z funkcie poradcu prezidentskej kancelárie, ktorá jeho žiadosti vyhovela.

Zahynulo 45 ľudí vrátane šiestich detí

Podľa najnovších údajov zahynulo vo výškovej budove v Dnipre zničenej ruskou raketou 45 ľudí vrátane šiestich detí. Medzi obeťami je aj 11-mesačné batoľa, uviedol vo svojom večernom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Potvrdil, že záchranná operácia v Dnipre sa v utorok (17. 1.) krátko po poludní skončila.

Ukrajinská záchranná služba informovala, že spod ruín bytového domu sa podarilo zachrániť 39 ľudí vrátane šiestich detí. Zranených bolo 79 ľudí, z toho 16 detí.

Nezvestných je stále 20 ľudí. Pätnásť tiel mŕtvych sa nepodarilo identifikovať, dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet