Na hlavný obsah

Francúzsko ochromil masívny štrajk proti dôchodkovej reforme

Ovplyvnil výrobu elektriny, vyučovanie či dopravu.

Francúzsko ochromil masívny štrajk proti dôchodkovej reforme
Protest proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku. Foto: Twitter/Reuters

Vo Francúzsku v utorok (31. 1.) druhý tohtoročný generálny štrajk ovplyvnil výrobu elektriny, zrušil výučbu na niektorých školách a zastavil verejnú dopravu, uvádzajú agentúry.

Ľudia po celej krajine protestujú proti navrhovanej dôchodkovej reforme, ktorú na začiatku januára predstavila francúzska vláda. Plánuje okrem iného postupne posunúť hranicu odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov.

Odbory, ktoré na celý deň naplánovali protestné zhromaždenie po celom Francúzsku, chcú udržať tlak na vládu. Dúfajú tiež, že sa im podarí zopakovať veľkú účasť z prvého štrajku 19. januára, na ktorom sa zúčastnilo vyše milióna ľudí.

„Táto reforma je nespravodlivá a brutálna,“ povedal generálny tajomník odborového zväzu UNSA Luc Farre. „Posunutie (veku odchodu do dôchodku) na 64 rokov je zo sociálneho hľadiska krokom späť,“ dodal.

V krajine v utorok jazdí len asi každý tretí vysokorýchlostný vlak TGV a ešte menej miestnych a regionálnych vlakov. Parížske metro tiež čelí vážnym obmedzeniam.

Štrajku sa zúčastňuje asi polovica učiteľov základných škôl, uviedol ich odborový zväz. Štrajkujú tiež zamestnanci ropných rafinérií a pracovníci v ďalších odvetviach. Vrátane verejnoprávnych televízií, ktoré namiesto spravodajských programov púšťajú hudbu.

Úrady v utorok vyšlú do ulíc 11 000 policajtov, z toho 4 000 v Paríži, aby dohliadali na poriadok počas plánovaných pochodov. Tie mali v niektorých mestách začať už o 10.00 h.

Dodávky elektriny vo Francúzsku klesli o 4,4 %, t. j. o 2,9 gigawattov, keďže sa k štrajku pripojili pracovníci jadrových reaktorov a tepelných elektrární, ukázali údaje štátneho podniku EDF.

Spoločnosť TotalEnergies, kde štrajkuje 75 až 100 % ľudí, uviedla, že v utorok nedodáva ropné produkty. Upokojovala však Francúzov, že čerpacie stanice majú plné zásoby a potreby zákazníkov uspokoja.

Vláda na reforme trvá

Na stanici metra Concorde v centre Paríža povedala 59-ročná právna asistentka Catherine, že jej nevadí, že musí čakať na spoj, alebo radšej ísť pešo. „Podporujem ich,“ povedala. „Čoskoro budem mať 60 rokov, takže ma naozaj neteší, že budem musieť (pracovať) dva roky navyše.“

Nie všetci s ňou však súhlasia. „Nemá zmysel štrajkovať. Zákon bude prijatý v každom prípade,“ povedal 34-ročný Matthieu Jacquot, ktorý pracuje v luxusnom sektore.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Francúzov je proti návrhu dôchodkovej reformy, ale prezident Emmanuel Macron a jeho vláda na nej trvajú. Podľa Macrona je „životne dôležité“, aby sa zabezpečilo, že dôchodkový systém bude naďalej fungovať.

Posunutie veku odchodu do dôchodku o dva roky by podľa odhadov ministerstva práce mohlo do štátnej pokladnice priniesť niekoľko miliárd eur navyše potrebných pre každoročné vyplácanie dôchodkov.

Odbory však tvrdia, že existujú aj iné spôsoby, ako zabezpečiť, aby dôchodkový systém neskolaboval. Spomínajú napríklad zdanenie extrémne bohatých či zvýšenie príspevkov zamestnávateľov.

Vláda v návrhu zákona urobila niektoré ústupky, napríklad stanovila nový vek odchodu do dôchodku na 64 rokov namiesto Macronovho predvolebného sľubu 65 rokov. Súhlasila tiež s minimálnym dôchodkom vo výške 1 200 eur mesačne pre všetkých.

Podľa premiérky Élisabeth Borneovej je hranica 64 rokov „nediskutovateľná“. Vláda však skúma možnosti, ako kompenzovať niektoré dosahy, najmä na ženy.

V čase, keď sa po celom Francúzsku konajú protestné zhromaždenia, budú zákonodarcovia prerokúvať návrh zákona na úrovni výborov. Odbory uviedli, že sa snažia presvedčiť zákonodarcov, aby vec nepodporili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet