Na hlavný obsah

Francúzsko vyšle do ulíc 11 000 policajtov v súvislosti so štrajkmi proti reforme dôchodkov

Z toho 4 000 do Paríža.

Francúzsko vyšle do ulíc 11 000 policajtov v súvislosti so štrajkmi proti reforme dôchodkov
Na snímke železničiar drží svetlice počas štrajku v Marseille. Foto: TASR/AP

Francúzsko v utorok (31. 1.) vyšle do ulíc 11 000 policajtov, z toho 4 000 v Paríži, aby dohliadali na poriadok počas plánovaného štrajku proti reforme dôchodkov. Podľa agentúry AFP to v pondelok (30. 1.) v Marseille oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Podľa Darmanina bude na pokoj dohliadať „o 1 000 policajtov viac“ ako pri prvom generálnom štrajku 19. januára. Ten zastavil vlaky, uzavrel školy a narušil aj prácu v ropnom priemysle. Minister vnútra tiež vyjadril nádej, že protesty prebehnú „za rovnakých podmienok bez vážnych incidentov“ ako tie predchádzajúce.

Štrajku v polovici mesiaca sa podľa AFP zúčastnilo vyše milióna Francúzov. Odbory, ktoré sú len zriedka tak jednotné, dúfajú, že sa im podobný úspech podarí zopakovať, čo posilňujú prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazujú rastúci odmietavý postoj k návrhu reformy.

V utorok 31. januára sa očakáva opäť veľmi hojná účasť v štrajku, ktorý zasiahne prevažne dopravu a školstvo. Francúzsky minister dopravy Clément Beaune predpokladá veľké komplikácie v MHD. Spoločnosť Air France už oznámila zrušenie každého desiateho letu na krátke a stredné vzdialenosti. Diaľkových liniek sa to netýka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet