Na hlavný obsah

Irán zaviedol odvetné sankcie proti EÚ a Británii

Týkajú sa 25 osôb a spoločností z EÚ a deviatich z Británie.

Irán zaviedol odvetné sankcie proti EÚ a Británii
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Irán v stredu (25. 1.) uvalil sankcie na 34 jednotlivcov a subjektov z Európskej únie a Spojeného kráľovstva. Ide o reakciu na ďalšie sankcie proti Teheránu za zásahy proti protivládnym protestom. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že sankcie zahŕňajú finančné opatrenia vrátane zablokovania účtov a transakcií v iránskych bankových systémoch, ako aj „zákaz vydávania víz a povolení na vstup“ na územie Iránu.

Teherán obviňuje predmetné osoby a organizácie z „podpory terorizmu a teroristických skupín a z podnecovania k teroristickým činom a násiliu proti iránskemu obyvateľstvu“. Sankcie sa týkajú 25 osôb a spoločností z EÚ a deviatich z Británie.

Incident vo Švédsku

Na sankčnom zozname Iránu je aj švédsko-dánsky pravicový extrémista Rasmus Paludan, ktorý v sobotu (21. 1.) vo Švédsku spálil kópiu Koránu, čo vyvolalo protestné reakcie moslimského sveta.

EÚ a Británia v pondelok (23. 1.) uvalili ďalšie kolo sankcií na Irán, ktorým otriasajú protivládne protesty. Vyvolala ich smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej 16. septembra, ktorú zadržali za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Sankcie zaviedli za jeho násilnú reakciu voči protestom. Teherán v utorok (24. 1.) ohlásil odvetné opatrenia.

EÚ zaviedla od začiatku protestov už štvrté kolo sankcií proti Teheránu a zaradila na čiernu listinu ďalších 37 iránskych predstaviteľov a subjektov. Zmrazila im majetok a znemožnila im udelenie cestovných víz.

Británia uvalila sankcie na piatich ďalších iránskych predstaviteľov. Britský zoznam teraz obsahuje 50 jednotlivcov a organizácií, ktoré sa podľa Londýna podieľajú na tvrdých zásahoch proti protestom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet