Na hlavný obsah

Január je mesiacom prvých daňových povinností

Do konca mesiaca treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

Január je mesiacom prvých daňových povinností
Na ilustračnej snímke daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Foto: TASR

Január je mesiacom prvých daňových povinností. Do konca mesiaca treba podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Povinnosť sa týka len tých ľudí, v ktorých vlastníctve vlani nastala nejaká zmena.

Kúpa alebo predaj nehnuteľnosti, dražba alebo darovanie, získanie stavebného povolenia alebo kolaudácia. Aj to sú situácie, ktoré podľa daňovej poradkyne Marcely Boškovej znamenajú povinnosť priznanie k dani z nehnuteľnosti podať.

„Nehnuteľnosťou môže byť byt, nebytový priestor, pozemok alebo rodinný dom,“ uviedla. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Podáva sa obci alebo mestu

Priznanie sa podáva mestu alebo obci, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza. „Daň bude vyrubená obcou rozhodnutím. V ňom obec stanoví možnosť splátok dane, ktorá je špecifická pre každú obec. Jednotný termín pre zaplatenie dane neplatí paušálne pre celé Slovensko,“ vysvetlil Vladimír Petrík z nitrianskeho mestského úradu.

Priznanie dane z nehnuteľnosti sa podáva len v prípade, ak vlani vo vlastníctve nastali nejaké zmeny. Marcela Bošková však upozorňuje aj na ďalší prípad.

„Niektorí ľudia vlastnia nehnuteľnosť v obci. Keď si k nemu dokúpia napríklad pozemok, aj ich sa týka povinnosť podať tzv. čiastkové daňové priznanie. Oznamujú v ňom už iba dokúpené nehnuteľnosti,“ vysvetlila.

Sankcie za nesplnenie povinnosti

Daňový poradca Roman Konrád upozorňuje na sankcie v prípade nesplnenia povinnosti. „Keď niekto má priznanie podať a nespraví tak, hrozí mu sankcia od päť eur až do výšky predpokladanej dane,“ dodal.

Hoci sa v priznaní uvádzajú skutočnosti, ktoré nastali vlani, daň sa vyrubuje už na tento rok. Rátať preto spravidla treba s vyššou sumou, ako v minulosti. Väčšina samospráv totiž podľa Marcely Boškovej dane pre rok 2023 zvýšila.

„Závisí od toho, ako bolo prijaté nariadenie. Pokiaľ je účinné od 1. januára 2023, ľudia budú naozaj platiť vyššiu daň,“ vysvetlila.

Okrem priznania k dani z nehnuteľnosti do konca mesiaca musia daňové priznanie podať aj podnikatelia, ktorí vo svojom podnikaní využívajú motorové vozidlá. Toto priznanie sa podáva na Finančnú správu SR a daň treba do konca mesiaca aj zaplatiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika