Na hlavný obsah

Nový letecký zákon má priniesť zmeny prevádzky dronov na Slovensku

Pribudnúť má aj register používateľov.

Nový letecký zákon má priniesť zmeny prevádzky dronov na Slovensku
Ilustračná snímka dronu. Foto: Unsplash

Štát chce mať lepší prehľad o dronoch na Slovensku a ich majiteľoch. Novela leteckého zákona má priniesť register ich požívateľov. Slovensko je posledná krajine Únie, ktorá ho ešte nemá. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Pred zhruba dvomi rokmi vstúpila do platnosti nová legislatíva Európskej únie, ktorá umožňuje lietanie dronmi v celej Európe. Neplatí však pre Slovensko, ktoré si nestihlo európsku legislatívu osvojiť.

Preto sa Slovensko ocitlo na samom chvoste, a chýbajú mu pravidlá premávky dronov vo vzduchu a ich register používateľov.

„Preto máme staré povolenia, ktoré sú zo starého leteckého zákona z 90. rokov. Každý, kto si spravil povolenie, musel prejsť ťažkými pilotnými skúškami, takmer ako na malé lietadlo,“ vysvetlil Richard Raymann z portálu zdronu.sk.

Služba U-space

Zmeniť to chce ministerstvo dopravy novým leteckým zákonom. „Budú tam aj nové veci, ako napríklad oblasť zaregulovania vzdušného priestoru pre drony, tzv. U-space. Myslím si, že to letecká komunita veľmi ocení, pretože takýto zákon na Slovensku dlhé roky chýba,“ povedal dočasne poverený šéf rezortu Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Takzvaný U- space má byť akýmsi regulérnym letovým poriadkom dronov. „V praxi to funguje tak, že keď máte DJI dron, čo má na Slovensku 99 percent ľudí, a vyletíte s ním do vzduchu, tak ho letisko automaticky registruje. A to pod sériovým číslom, vaším menom, telefónnym číslom či e-mailovou adresou,“ dodal Raymann.

Aj vďaka tomu dokážu v zahraničí využívať drony pri donáške pošty a jedla, či v poľnohospodárstve pri postrekovaní polí. Richard Raymann však pripúšťa, že takýto typ prepravy na Slovensku ešte potrvá.

Využitie dronov na Slovensku

Drony majú však svoje pevné miesto aj v bezpečnostných zložkách. „Vieme ich ovládať na diaľku. Tiež ich vieme využiť na prepravu menšieho množstva materiálu na určené miesto,“ vysvetlil prezident hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek.

Podľa jeho slov sa drony na Slovensku využívajú primárne pri lesných požiaroch. Vďaka nim si totiž záchranné zložky dokážu veľmi rýchlo zmapovať ťažko dostupný terén. Dodal, že drony vedia využiť aj pri hľadaní nezvestných osôb či topiaci sa ľudí.

Rezort dopravy chce novelu predložiť na najbližšiu legislatívnu radu vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál