Na hlavný obsah

Nový ruský útok na Ukrajinu z Bieloruska sa môže uskutočniť na jeseň, domnieva sa ISW

Vyplýva to zo súčasných aktivít ruských vojsk v Bielorusku.

Nový ruský útok na Ukrajinu z Bieloruska sa môže uskutočniť na jeseň, domnieva sa ISW
Ruskí vojaci na Ukrajine. Foto: ČTK/AP

Nový ruský útok na Ukrajinu z Bieloruska nie je v súčasnosti veľmi pravdepodobný, skôr na jeseň. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). K tvrdeniam došiel na základe aktivít ruských vojsk v Bielorusku.

Hoci Bielorusko nevyslalo do vojny proti Ukrajine svojich vojakov, poskytlo Rusku svoje územie a letisko na útok na susednú krajinu. Ukrajina musí chrániť svoju severnú hranicu, pretože sa obáva opakovania ruského útoku na Kyjev z Bieloruska na začiatku invázie.

Podľa amerických analytikov ruské sily, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené v Bielorusku, prechádzajú výcvikom a presúvajú sa do bojov na východnej Ukrajine.

Zároveň nepozorujú žiadne náznaky, že by ruské sily v Bielorusku mali veliteľské a riadiace štruktúry potrebné na útok proti Ukrajine v zime alebo na jar tohto roku. Ukrajina pred ním varovala koncom roka 2022.

Odloženie útoku umožní zvýšiť kapacity

Vzhľadom na nedávne správy ukrajinských spravodajských služieb, že Rusko a Bielorusko plánujú uskutočniť dve veľké cvičenia, sa zdá pravdepodobnejšie, že ruské sily môžu pripravovať podmienky na nový útok na Ukrajinu z Bieloruska koncom roka 2023.

Podľa analytikov ISW Rusko dovtedy ukončí výcvik brancov na jeseň 2022 a pravdepodobne ukončí aj jarný odvodový cyklus.

Odloženie útoku z Bieloruska by tiež umožnilo Rusku zvýšiť kapacity svojho vojenského priemyslu, aby malo k dispozícii dostatok vojenského vybavenia pre novú inváziu z Bieloruska.

Myšlienku útoku ruských síl na Ukrajinu z Bieloruska naďalej kritizujú ruskí nacionalistickí vojenskí blogeri, poznamenáva ISW. Jeden z nich povedal, že pre Rusko je výrazné rozšírenie frontu zlý nápad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet