Na hlavný obsah

Začalo sa spoločné cvičenie ruských a bieloruských vzdušných síl

Potrvá do 1. februára.

Začalo sa spoločné cvičenie ruských a bieloruských vzdušných síl
Ruský vojak počas cvičenia ruských síl strategického určenia. Foto: TASR/AP

V Bielorusku sa začalo spoločné cvičenie ruských a bieloruských vzdušných síl, ktoré potrvá do 1. februára. Podľa agentúry TASS to v pondelok (16. 1.) oznámilo ministerstvo obrany v Minsku.

Bieloruský generál Pavel Muraveyko z Bezpečnostnej rady krajiny v nedeľu (15. 1.) uviedol, že manévre majú „výlučne obranný charakter“.

Bielorusko je najbližším spojencom Moskvy. Hoci nevyslala svojich vojakov do vojny na Ukrajine, poskytla svoje územie a letisko Rusku na útok na susednú krajinu.

Rezort obrany uviedol, že letci budú cvičiť vzdušný prieskum, spoločnú ochranu vzdušného priestoru pozdĺž štátnej hranice, výsadky taktických leteckých jednotiek alebo dodávky nákladu a evakuáciu zranených.

Stíhačky, bombardéry aj vrtuľníky

Do cvičenia sa majú zapojiť všetky letecké základne a vojenské zariadenia v Bielorusku. Do Bieloruska v nedeľu z Ruska priletelo osem bojových lietadiel – štyri stíhačky Su-30 a štyri bombardéry Su-34.

Doprovod tvorili tri dopravné lietadlá An-12 a jedno An-26, uviedla bieloruská skupina Hajun, ktorá monitoruje pohyb ruských vojsk. Pripomenula, že pred týždňom do Bieloruska priletelo 12 ruských vrtuľníkov.

V októbri minulého roka sa prezidenti oboch krajín, Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin, dohodli na vytvorení spoločného regionálneho zoskupenia vojsk. Minulý mesiac Putin navštívil Minsk.

Opozícia a nezávislé médiá špekulovali, či Putin presvedčí Lukašenka, aby priamo zapojil Bielorusko do vojny na Ukrajine. Kremeľ takéto špekulácie odmietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet