Na hlavný obsah

O deväť dní môžu Slováci rozhodnúť o zmene ústavy

Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť viac ako 2,2 milióna voličov.

O deväť dní môžu Slováci rozhodnúť o zmene ústavy
Ilustračné foto - vkladanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Už len necelých deväť dní zostáva do otvorenia volebných miestností, v ktorých môžu Slováci starší ako 18 rokov rozhodnúť o zmene ústavy smerujúcej k predčasným voľbám.

V prípade úspechu referenda by na ich vyhlásenie bolo potrebných namiesto 90 poslaneckých hlasov už len 76, prípadne by sa o nich rozhodovalo v ďalšom referende.

Hlasovacie miestnosti budú v sobotu (21. 1.) otvorené od 7.00 h do 22.00 h. Na to, aby bolo referendum platné, sa ho musí zúčastniť viac ako 2,2 milióna voličov. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Kto má záujem zúčastniť sa na referende a vie, že bude v čase jeho konania mimo okrsku svojho trvalého pobytu, má ešte možnosť vybaviť si hlasovací preukaz.

„Hlasovací preukaz si občania môžu vybaviť aj poštou. Môžu si ho po podaní žiadosti prevziať na mestskom či obecnom úrade v mieste trvalého pobytu, a to osobne alebo poverením inej osoby so splnomocnením,“ vysvetlila šéfka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Hlasovať budú môcť ľudia v karanténe, v nemocnici či vo väzení. Musia však do budúceho piatku (20. 1.) požiadať o hlasovací preukaz.

„Voliči, ktorí sa v deň referenda budú nachádzať v izolácii, môžu hlasovať v prípade, že v týždni pred referendom, a to najneskôr do piatka 12.00 h, telefonicky požiadali o špeciálny spôsob hlasovania. So žiadosťou sa treba obrátiť na okresný úrad v územnom obvode svojho trvalého pobytu,“ dodala Chmelová.

Ako voliť a kedy je lístok neplatný?

Vo volebnej miestnosti volič po predložení občianskeho preukazu dostane hlasovací lístok a obálku. Odpoveď áno alebo nie sa na hlasovacom lístku bude krúžkovať, nie škrtať.

Ak sa volič pomýli, požiada o nový hlasovací lístok. Zle upravený lístok musí vrátiť.

Lístok nebude platný v prípade, ak nebude upravený, prípadne, ak budú označené obe odpovede. Referendum bude stáť približne desať a pol milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál