Na hlavný obsah

Populárne piesne Melánie Olláryovej boli dobovými megahitmi

Od jej úmrtia uplynie desať rokov.

Populárne piesne Melánie Olláryovej boli dobovými megahitmi
Na archívnej snímke speváčka Melánia Olláryová. Foto: TASR

Melánia Olláryová patrila medzi prvé speváčky populárnej piesne na Slovensku. Jej vystúpenia vypredávali estrádne haly a koncertné siene.

Z mnohých piesní, ktoré naspievala, sa stali dobové megahity, ako Lístoček z brezy, Tak nekonečne krásna, Prečo sa máme rozísť, Zavri oči krásne. Od jej úmrtia uplynie vo štvrtok (19. 1.) desať rokov.

Speváčka Melánia Olláryová sa narodila 8. augusta 1928 v Nových Zámkoch. Odmalička spievala a učila sa hrať na klavíri. Na Konzervatóriu v Bratislave študovala operný spev.

S Orchestrom Gustava Broma spievala vo vysielaní rozhlasu už v decembri roku 1946, ale pod pseudonymom Melánia Lomnická. V roku 1947 síce získala štipendium na štúdium v Taliansku, ale po februári 1948 už odcestovať nemohla.

Na archívnej snímke speváčka Melánia Olláryová.
Na archívnej snímke speváčka Melánia Olláryová.

Na konzervatóriu cez prestávky si občas tajne zaspievala populárne pesničky so sprievodom spolužiaka Harryho Stacha.

Redaktorkou hudobného vysielania Československého rozhlasu v Košiciach bola v rokoch 1951 až 1952. Do Bratislavy sa vrátila v roku 1953, kedy jej kolega z redakcie Pavol Polanský založil veľký rozhlasový orchester. Kariéra speváčky sa mohla začať.

Mnohé jej piesne zľudoveli

Neskôr prišli prvé gramofónové nahrávky v Supraphone. Speváckou hviezdou sa stala vďaka skladateľovi Gejzovi Toperczerovi. Nahrala viac ako 180 skladieb z pera skladateľov Gejzu Dusíka, Karola Elberta a iných slovenských autorov.

Mnohé z jej piesní doslova zľudoveli. Populárna bola aj v Čechách, kde vystupovala aj s českými umelcami ako boli Jan Werich, Vlasta Burian či Ljuba Hermannová.

Šlágrom roka 1957 bola pieseň Lístoček z brezy. Predaj platní prevýšil počet 600 000 kusov. Hitmi boli aj Dievčatko z Paríža, Maličká slzička, Na dobrú noc bozk ti dám, Pre pár modrých očí, Skryl sa mesiac za obláčik.

Platinovú platňu, ako výraz uznania za celoživotné dielo a tiež za celkový počet vydaných hudobných nosičov, jej v Českej republike udelili koncom roku 1999 hudobné vydavateľstvo Supraphon, vtedajší český minister kultúry Pavel Dostál, umelecké združenie Arttes, nadácia OSA a nadácia Život umělce.

Stretla sa s viacerými svetovými osobnosťami

Pri svojej koncertnej činnosti sa speváčka spoznala s viacerými svetovými umeleckými osobnosťami.

„V Leningrade som sa zoznámila so skladateľom Dimitrijom Šostakovičom pri koncerte leningradskej filharmónie“, zaspomínala speváčka v jednom z rozhovorov.

Na archívnej snímke zľava Zora Kolínska, Ivan Krajíček a Melánia Olláryová.
Na archívnej snímke zľava Zora Kolínska, Ivan Krajíček a Melánia Olláryová.

Vo vypredanej pražskej Lucerne spievala Melánia Olláryová ešte ako 79-ročná v roku 2007 v programe Legendy, aneb stará láska nehrzaví a vyslúžila si obrovský potlesk a uznanie.

Na pódium sa vrátila štyrikrát. V júli 2008 vyšiel v Opuse kompilačný album speváčky Retro 1958-1986 s jej najväčšími hitmi.

Melánia Olláryová zomrela v Bratislave 19. januára 2013 vo veku 84 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko