Na hlavný obsah

Rezort vnútra pristúpil k nákupu jedného vrtuľníka AW189

Dôvodom je nedostupnosť náhradných dielov.

Rezort vnútra pristúpil k nákupu jedného vrtuľníka AW189
Na ilustračnej snímke vrtuľník AW189. Foto: Wikimedia Commons/Airwolfhound

Ministerstvo vnútra pristúpilo k nákupu jedného vrtuľníka AW18, a to z dôvodu „mimoriadnej situácie“. Informovalo o tom v utorok (10. 1.). Potreba tohto stroja podľa rezortu vyplynula z analýzy Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR. Tiež z „nevyhnutnej potreby zachovania dostupnosti pomoci zo vzduchu pre občanov Slovenska“.

Podľa analýzy Slovensko potrebuje nové stroje pre nedostupnosť náhradných dielov pre vrtuľníky lietajúce v súčasnosti. „Je tým ohrozená kontinuita pri ochrane životov, zdravia a majetku občanov,“ uvádza sa v analýze.

„Po mnohých rokoch sa podarí zabezpečiť záchranným zložkám rezortu vnútra stroj, ktorý im bude nápomocný pri podaní pomocnej ruky občanom v núdzi,“ uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Cena nového vrtuľníka s požadovaným vybavením je podľa rezortu približne 19 miliónov eur. „Nákup vychádzal z detailného porovnania všetkých na trhu okamžite dostupných modelov Taktiež ich výkonnostných parametrov k potrebám rezortu a potrebe nahradiť doterajšie ruské stroje,“ priblížilo ministerstvo.

Hraničný termín nákupu nového stroja

Jednému zo súčasných ruských vrtuľníkov Mi-171 podľa riaditeľa Leteckého útvaru MV SR Andreja Ďurikoviča chýba „už len 85 hodín do konca životnosti jedného z komponentov“. Ten sa však z dôvodu vojny na Ukrajine, s tým spojených protiruských sankcií a recipročne zavedených sankcií zo strany Ruska, nedá zohnať.

Ďalej vysvetlil, že už súčasný termín nákupu je hraničný, „nakoľko zavedenie nového vrtuľníka do prevádzky trvá 9 až 12 mesiacov“.

Vrtuľník by mal byť podľa neho v každom regióne Slovenska. „Súčasný počet vrtuľníkov (vrátane nového) je minimálny na to, aby sa letecky dokázala poskytnúť pomoc v prípade potreby,“ skonštatoval.

Využitie vrtuľníkov záchrannými zložkami

Vrtuľník bude podľa ministerstva „slúžiť na zabezpečenie schopnosti Slovenska“. Ďalej bude slúžiť Policajnému zboru SR, Hasičskému a záchrannému zboru a Horskej záchrannej službe, ktoré si vyžadujú použitie leteckej techniky.

Stroje využívajú záchranné zložky rezortu vnútra pri zdolávaní požiarov v nedostupnom teréne, pri záchrane ľudí v nedostupnom horskom teréne, prípadne pri pátraní po nezvestných. „Nový vrtuľník je nevyhnutnou potrebou pre službu občanom,“ doplnil policajný prezident Štefan Hamran.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko