Na hlavný obsah

S chystaným zaradením nemocnice nesúhlasia ani obyvatelia z okolia Svidníka

Zmena by im priniesla cestovanie navyše.

S chystanou optimalizáciou siete nemocníc nie sú spokojní ani obyvatelia z okolia Svidníka. Tamojšia nemocnica by mala byť zaradená do prvej, teda najnižšej kategórie. Poukazujú na to, že budú musieť cestovať desiatky kilometrov do nemocnice v Bardejove.

Nemocnica vo Svidníku má na starosti aj obyvateľov okresov Stropkov a Medzilaborce. Nespokojní poukazujú na vzdialenosti, ako aj na zlý stav ciest.

„Pre okresy Svidník, Stropkov, časť okresu Medzilaboriec, ale aj pre okres Bardejov, sú dve nemocnice. Z nich má byť jedna nemocnica prvého typu. Na tak veľké územie je to veľmi málo,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.

Preklasifikovanie by mohlo priniesť problémy

Situáciou sa zaoberala aj bezpečnostná rada kraja. Podľa prednostu Okresného úradu vo Svidníku Michala Iľkanina sa bezpečnostná rada kraja uzniesla „na výzve preklasifikovania svidníckej nemocnice z úrovne jeden na úroveň dva“.

Riaditeľ nemocnice však priznáva, že by sa pri zaradení do vyššej kategórie dostali aj do problémov.

„Nemocnica druhej kategórie musí spĺňať niektoré povinné programy. Nemocnica vo Svidníku má momentálne minimálne 12 programov. Niektoré programy nespĺňa personálne alebo materiálno-technicky,“ povedal riaditeľ nemocnice vo Svidníku Marek Pytliak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na výhrady k plánovaným zmenám aj zo strany ďalších regiónov reagoval dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že sa nerušia nemocnice či oddelenia.

Rezort zdravotníctva dodáva, že reforma myslí aj na regionálne špecifiká a nemocnice môžu žiadať o poskytovanie doplnkových programov. Na východe reagujú, že tie nie sú isté.

Svidnícka nemocnica plánuje požiadať o 23 doplnkových programov. Chce zachovať akútnu starostlivosť v rozsahu, v akom ju poskytuje aktuálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny