Na hlavný obsah

Samosprávy budú môcť požiadať o pomoc s januárovými cenami energií

A to od februára.

Samosprávy budú môcť požiadať o pomoc s januárovými cenami energií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Samosprávy majú šancu získať pomoc. Od februára môžu žiadať príspevky za januárové vysoké ceny energií. Strop je 99 eur za megawatt hodinu pri plyne a 199 eur pri elektrine. Problém je, že na zaplatenie vysokých faktúr vopred nemajú peniaze.

Bez peňazí od štátu len máloktoré samosprávy tento rok budú vedieť uhradiť faktúry za energie. Štát im pomôcť plánuje. Spätne mestám a obciam preplatí 80 percent nákladov nad rámec zastropovanej sumy. Výzvu chce spustiť v prvej polovica februára.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Potrebovali by sme, aby to nebolo takouto formou pomoci, že samosprávy zaplatia a následne budú od štátu drankať peniaze na preplatenie. Lebo mnoho samospráv by si muselo zobrať úver. To znamená, že samotný úrok by spôsobil problémy,“ skonštatoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

„Takto sa dohodli samosprávy minulý rok s vládou a ministerstvo hospodárstva nerozhoduje o tom akou formou a ako bude prideľovať alebo kompenzovať, na to sú dané pravidlá. My sme len peňazovod,“ podotkol dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (nom. koalície).

Peniaze na tohtoročné kompenzácie pre samosprávy sú zatiaľ vyčlenené do konca marca.

„My vieme skrze praxe že to nie je postačujúce a zároveň potrebujeme také záchranné koleso hodiť, ktoré nám pomôže počas celého roka a nie iba počas jedného kvartálu,“ povedal Kaliňák zo ZMOS.

Niektoré samosprávy nepoužívajú plyn

Podľa zástupcov samospráv kompenzačná schéma nemyslí na zhruba 500 obcí, ktoré nie sú plynofikované. Na vykurovanie využívajú napríklad pelety či drevoštiepku.

„Trh s peletami je omnoho rôznorodejší, ceny sa v priebehu roka flexibilne menia, čiže zásah štátu do tohto trhu je omnoho komplikovanejší než v prípade elektriny či plynu,“ tvrdí analytik Radovan Potočár.

Hirman dodal, že náklady na teplo pri vykurovaní peletkami vzrástli, ale ani zďaleka v takej miere ako pri vykurovaní plynom.

Potočár skonštatoval, že stále existuje možnosť nastaviť podporu tak, aby obce ktoré neboli plynofikované, respektíve prešli na obnoviteľné zdroje netratili na tom, že využívajú drevené pelety.

Ceny energií na trhoch v porovnaní s vlaňajškom mierne klesli. Analytik však nepredpokladá, že by sa mohli dostať na úroveň na ktorej boli dlhodobo pred vojnou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika