Na hlavný obsah

Samosprávy vykurovanie biomasou finančne nezvládajú

Prešli na obnoviteľné zdroje, aby ušetrili a zároveň boli ekologické.

Samosprávy vykurovanie biomasou finančne nezvládajú
Na ilustračnej snímke stúpajúci dym z komína Foto: Unsplash

Stovky samospráv prešli na obnoviteľné zdroje, aby ušetrili a zároveň boli ekologické. Teraz majú problém. Vykurovanie biomasou finančne nezvládajú. Nepomôže im ani pomoc, ktorú sľúbila vláda.

Obec Margecany v okrese Gelnica kúri biomasou od roku 2010. Aj vďaka tejto investícii, ich výdavky na teplo klesli o dve tretiny. V minulom roku však už nedokázali nakúpiť výhodné peletky. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská.

„Hlavná časť tejto peletky je z Ukrajiny. Nárast bol 275 percent, to znamená, že rok prejde, lebo za chvíľočku tu máme leto, a my sme v podstate celý rok kúrili s drahou peletkou. Nikto nám nič nekompenzoval a nás rozpočet je v problémoch,“ hovorí starosta obce Margecany Igor Petrik.

Ťažšie to znášajú samosprávy bez plynofikácie, je ich okolo 500. Napríklad aj vo Veľkom Lipníku v Pieninskom národnom parku, kde trvá vykurovacia sezóna takmer trištvrte roka, kúria peletkami v škole, škôlke, zdravotnom stredisku aj na obecnom úrade.

„Cena peletiek v roku 2020 a 2021 bola 186 eur za tonu, vrátane DPH. Minulý rok sme mali problém vôbec ich zohnať. Nakoniec sa nám to podarilo v októbri za cenu 588 eur. Materská škola napríklad objednávala neskôr, kedy už cena bola 750 eur za tonu,“ vysvetľuje starosta Peter Labant.

Obec ročne spotrebuje približne 90 ton peletiek. „Veľakrát sa stretávam aj s tým, že ak žijú dvaja dôchodcovia povedzme z priemerných dôchodkov 400 eur, tak jeden potrebuje dať skoro celoročný dôchodok na kúrenie,“ dodal Labant.

Starostovia hovoria, že sa na nich zabudlo

Starostovia upozorňujú, že na tých, ktorí si zabezpečujú teplo obnoviteľnými zdrojmi, sa zabudlo. „Čakáme na stretnutie s ministrom hospodárstva aj s premiérom práve preto, aby sme poznali odpovede na tri otázky, kedy pomôže štát, v akom objeme a na ako dlho. Zároveň chceme aj to, aby súčasťou týchto kompenzácií boli práve aj pelety.“ Dopĺňa ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, Michal Kaliňák.

Ministerstvo hospodárstva podľa hovorkyne Márie Pavlusík tieto výhrady vníma. „ Zároveň však v tomto momente musíme konštatovať, že z hľadiska kompetencii schváleného finančného rozpočtu ministerstvo hospodárstva aktuálne nemá vyčlenené finančné prostriedky na takúto pomoc a podporu,“ skonštatovala.

Samosprávy chcú aj jasné stanovisko, ako bude spätne štát kompenzovať minuloročné jesenné mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál