Na hlavný obsah

Slovensko má o 22 000 ľudí bez práce menej ako vlani

Miera nezamestnanosti v minulom roku klesala.

Slovensko má o 22 000 ľudí bez práce menej ako vlani
Na ilustračnej snímke ľudia v kancelárii. Foto: Unsplash

Miera evidovanej nezamestnanosti od začiatku minulého roka postupne klesala až jedenásť mesiacov. Stúpla iba raz, a to v decembri, kedy sa ustálila na hodnote 5,9 percenta. Uviedol to v piatok (20. 1.) dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Každomesačný pokles nezamestnanosti počas prvých jedenástich mesiacov je po nedávnych ťažkostiach na trhu práce jednoznačne pozitívna správa,“ skonštatoval analytik Inštitútu sociálnej politiky Matěj Bělín.

Krajniak vníma pozitívne, že sa miera evidovanej nezamestnanosti udržala už tretí mesiac pod hranicou šiestich percent.

Graf miery evidovanej nezamestnanosti v období od decembra 2021 po december 2022.
Graf miery evidovanej nezamestnanosti v období od decembra 2021 po december 2022. Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Klesal aj počet uchádzačov o zamestnanie

Spolu s nezamestnanosťou počas minulého roka významne poklesol aj počet uchádzačov o zamestnanie. Za celý rok 2022 klesol o viac ako 22 000 osôb, teda o viac ako 11 percent.

V porovnaní so začiatkom minulého roka bolo v evidencií uchádzačov o zamestnanie menej aj ľudí nezamestnaných viac ako dvanásť mesiacov, občanov starších ako 50 rokov, či mladých vo veku do 29 rokov.

Graf počtu voľných pracovných miest na úradoch práce v krajoch na Slovensku.
Graf počtu voľných pracovných miest na úradoch práce v krajoch na Slovensku. Foto: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Čo sa týka počtu voľných pracovných miest, ten sa vlani v decembri medziročne zvýšil o viac ako 10 000. Dosiahol tak hodnotu 81 699. Najviac voľných pracovných miest bol v Bratislavskom kraji (takmer 27 000). Naopak, najmenej ich bolo v Košickom kraj (viac ako 3 000).

Nezamestnanosť by mala naďalej klesať

Podľa Krajniaka „bol minulý rok úspešný“. Priblížil, že rezort práce v rámci aktívnych opatrení na trhu práce vyčlenil takmer 178 miliónov eur. „Podporili sme približne 25 000 pracovných miest,“ dodal.

Napriek miernemu medzimesačnému nárastu nezamestnanosti na konci minulého roka analytik očakáva, že bude miera nezamestnanosti onedlho opäť klesať.

„Decembrové aj januárové hodnoty zvyknú ukazovať nárast nezamestnanosti. Dá sa očakávať ďalšie mierne zvýšenie v nasledujúcom mesiaci. Od februára však predpovede ukazujú návrat ku klesajúcej nezamestnanosti,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika