Na hlavný obsah

USA pošlú Ukrajine a jej európskym spojencom pomoc za takmer štyri miliardy dolárov

Súčasťou pomoci pre Kyjev sú aj obrnené vozidlá.

USA pošlú Ukrajine a jej európskym spojencom pomoc za takmer štyri miliardy dolárov
Americké bojové vozidlo pechoty Bradley. Foto: TASR/AP

Spojené štáty poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov (asi 3,5 mld. eur) Ukrajine a jej susedom na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AP to v piatok (6. 1.) oznámil Biely dom.

Je to zatiaľ najväčší balík vojenskej pomoci USA pre Kyjev. Súčasťou pomoci pre Ukrajinu, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej vojenskej agresii, budú prvýkrát aj obrnené vozidlá Bradley.

Posledný balík zahŕňa vojenské vybavenie pre Kyjev vo výške 2,85 miliardy dolárov (asi 2,75 mld. eur) zo zásob Pentagónu. Ďalších 225 miliónov dolárov (212 mil. eur) dostanú Ukrajinci okrem iného na podporu modernizácie svojej armády, uviedol Biely dom.

Okrem toho 682 miliónov dolárov (cca 643 mil. eur) Washington uvoľní pre európskych spojencov, aby si mohli doplniť svoje vojenské vybavenie, ktoré poskytli Ukrajine, spresnila AP.

Vojenské vybavenie zahŕňa okrem iného 50 obrnených vozidiel Bradley, ktorá slúži na prepravu vojakov na bojisko a môžu páliť protitankové strely, poznamenala agentúra.

Ďalej Ukrajinci dostanú 100 obrnených transportérov M113, 55 vozidiel s ochranou proti mínam MRAP, 138 terénnych vozidiel Humvee, 500 protitankových striel, muníciu pre systémy HIMARS či protivzdušnú obranu a ďalšie zbrane.

„Vojna je v kritickom bode a musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli Ukrajincom brániť sa ruskej agresii,“ vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová pri oznamovaní nového balíka pomoci.

Komplexnejšie zbrane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol minulý mesiac na návšteve Washingtonu a stretol sa s prezidentom Joom Bidenom, po západných krajinách opakovane žiadal podporu v podobe pokročilejších zbraňových systémov a techniky.

USA od začiatku ruskej invázie doteraz Ukrajine poskytli bezpečnostnú pomoc už za viac ako 21 miliárd dolárov (19,8 mld. eur). Postupne jej dodávajú čoraz komplexnejšie zbrane.

Nový balík pomoci oznámilo aj Nemecko, o svojom zámere informovalo po štvrtkovom (5. 1.) telefonáte medzi kancelárom Olafom Scholzom a prezidentom Bidenom.

Berlín Kyjevu poskytne 40 nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder a prisľúbil mu tiež jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom tiež Američania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet