Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine 40 bojových vozidiel

Chce tak spraviť do konca marca.

Bojové vozidlá pechoty Marder.
Bojové vozidlá pechoty Marder.Foto: TASR/AP

Ukrajina dostane asi 40 nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder, Nemecko ich Kyjevu odovzdá do marca. V piatok (6. 1.) to na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca nemeckého kancelára Steffen Hebestreit.

Kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden vo štvrtok (5. 1.) v spoločnom vyhlásení bez spresnenia uviedli, že Nemecko poskytne ukrajinským silám obrnenca Marder a Spojené štáty bojové vozidlá Bradley.

Nemecko tiež prisľúbilo dať Ukrajincom k dispozícii jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot prisľúbili Ukrajincom tiež Američania.

Hebestreit uviedol, že nemecké vozidlá Marder postačia na vybavenie jedného práporu. Školenie na nemecké bojové vozidlá pechoty, ktoré Scholz rovnako sľúbil pre ukrajinských vojakov zabezpečiť, by podľa odborníkov mohlo trvať asi dva mesiace.

Ukrajina o Mardery žiadala opakovane, ale Scholz ich poskytnutie až do štvrtka odmietal. Odôvodňoval to tým, že Nemecko bude v dodávkach ťažkých zbraní západnej konštrukcie postupovať vždy v zhode so spojencami, aby predišlo možnému vyhroteniu konfliktu s Moskvou.

Spoľahlivá technika

Tlak v súvislosti s bojovými vozidali na kancelára popri opozičnej konzervatívnej únii CDU/CSU vyvíjali aj koaliční liberáli a Zelení. Šéfka parlamentného výboru pre obranu Márie-Agnes Stracková-Zimmermannová z vládnych liberálnych slobodných demokratov (FDP) vo štvrtok vyhlásila, že Scholzovo oznámenie prijala s úľavou.

Zelený poslanec Anton Hofreiter, ktorý je predsedom parlamentného výboru pre záležitosti Európskej únie, vládu vyzval, aby k Marderom pridala aj tanky Leopard 2. O ne má Kyjev tiež záujem.

Mardery, o ktoré sa nemecká mechanizovaná pechota opiera od 70. rokov, majú v nemeckých ozbrojených silách stále významnú úlohu. Moderné bojové vozidlá pechoty Puma, ktoré ich majú nahradiť, sa stretávajú s technickými problémami.

Nemecko od januára v NATO prevzalo vedenie síl veľmi rýchlej reakcie, pre ktoré hodlalo vyčleniť nové Pumy, pre ťažkosti ich však zastúpili staršie vozidlá Marder.

Mediálna skupina RND v piatkovom komentári označila Mardery za osvedčených pracantov, ale žiadne superzbrane. Obrnenca prirovnala k vozidlám Volkswagen Golf prvej generácie, ktoré sú rovnako zo 70. rokov. Zároveň však poznamenala, že aj tak Mardery vyčnievajú nad ruskou technikou ako napríklad tanky T-62, ktoré vyvinuli v 60. rokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet