Na hlavný obsah

V Iráne v súvislosti s protivládnymi protestmi popravili ďalších dvoch mužov

EÚ uviedla, že je najnovšími popravami zdesená.

V Iráne v súvislosti s protivládnymi protestmi popravili ďalších dvoch mužov
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

V Iráne v sobotu (7. 1.) popravili ďalších dvoch mužov v súvislosti s protivládnymi protestmi, ktoré v krajine vypukli vlani v polovici septembra. Popravených mužov odsúdili v decembri za zabitie člena provládnych milícií Basídž, tento týždeň im trest potvrdil najvyšší súd, informovala agentúra AFP. EÚ uviedla, že je najnovšími popravami zdesená.

V súvislosti s protivládnymi protestmi v Iráne popravili už v decembri dvoch mužov. Jedného odsúdili za pobodanie člena bezpečnostných zložiek pri demonštrácii, druhý podľa súdu ubodal dvoch príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Druhá poprava sa uskutočnila v polovici decembra, muža obesili verejne zo stavebného žeriavu ako odstrašujúci príklad ostatným. Súdne procesy s týmito obžalovanými sa zvyčajne konajú za zatvorenými dverami, uviedla AFP.

Iránska štátna televízia odvysielala zostrihané zábery výpovede jedného z popravených pred takzvaným revolučným súdom a rekonštrukciu útoku na člena provládnych milícií, ako ju zostavila prokuratúra.

Revolučný súd neumožňuje obžalovaným vybrať si obhajcu ani vidieť dôkazy proti nim. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že tento typ tribunálu „ničím nepripomína zmysluplné súdne konanie“, píše agentúra AP.

Milície Basídž nasadzuje iránska vláda proti manifestáciám, ktoré tvrdo potláča. Pri stretoch zomrelo podľa mimovládnych organizácií päť stoviek ľudí, viac ako 19 000 ľudí zatkli a mnohých z nich už odsúdili.

EÚ vyjadrila zdesenie nad popravami

Trest smrti podľa agentúry AFP dostalo 14 ľudí, podľa decembrovej správy mimovládnej organizácie Iran Human Rights (IHR) hrozí trest smrti najmenej stovke osôb.

Popravy a zatýkanie v Iráne pre demonštrácie odsúdili viaceré západné krajiny. Niektoré z nich vrátane USA, Kanady či Británie a tiež EÚ zaviedli sankcie proti členom iránskych bezpečnostných zložiek. Pre brutálny postup iránskeho režimu proti demonštrantom v decembri tiež Irán vylúčili zo skupiny OSN pre rodovú rovnosť a splnomocnenie žien (UN Women).

„Zdesenie“ nad popravami vyjadrila Európska únia prostredníctvom Nabily Massraliovej, hovorkyne šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella. „Únia opätovne vyzýva iránske úrady, aby zastavili zavrhnutiahodnú prax vynášania rozsudkov smrti nad demonštrantmi,“ uviedla Massraliová.

„Poprava protestujúcich sa nesmie stať odpoveďou na legitímnu snahu iránskeho ľudu byť slobodný. Popravy sú len ďalším z mnohých vážnych a neprijateľných porušení základných práv a slobôd spáchaných iránskymi orgánmi,“ reagovalo podľa AFP francúzske ministerstvo zahraničia.

Britský minister zahraničia James Cleverly popravy označil za „odpudivé“. „Británia stojí zásadne proti trestu smrti vo všetkých prípadoch,“ dodal Cleverly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet