Na hlavný obsah

Volebné miestnosti v Česku sa otvoria o necelé dve hodiny

Niektorí už majú odvolené.

Volebné miestnosti v Česku sa otvoria o necelé dve hodiny
Volebná miestnosť v areáli sídla Správy a údržby ciest Juhočeského kraja v Českých Budějoviciach pre hlasovanie z auta pre voličov, ktorí sú v izolácii z dôvodu ochorenia COVID-19. Foto: ČTK/Honza Ján

Už o necelé dve hodiny sa v Českej republike začnú voľby prezidenta. Tie sú, podobne ako na Slovensku, priame. Voliči si týmto spôsobom zvolia druhú hlavu štátu.

Prvý v priamych voľbách vyhral pre desiatimi rokmi Miloš Zeman a o päť rokov svoje víťazstvo zopakoval. Inak sa prezidentské voľby v Česku nelíšia veľmi od tých slovenských.

Volebné miestnosti sa otvoria v piatok (13. 1.) o 14.00 h a zatvoria o 22.00 h. Prvé kolo bude pokračovať v sobotu (14. 1.) od 8.00 h do 14.00 h. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Niektorí majú už odvolené

Niektorí voliči však už majú odvolené. Ide o tých, ktorí sú v izolácii pre COVID-19. V stredu (11. 1.) mohli využiť špeciálne volebné stanovištia, kam mohli prísť voliť z auta. Hoci boli takéto stanovištia v každom z trinástich krajov, využilo ich iba 200 ľudí.

Ďalší môžu požiadať, aby im priniesli domov prenosnú volebnú schránku. Ministerstvo vnútra zaistilo, aby niekto nevolil v stredu a aj v riadnom termíne.

„Krajské úrady budú v piatok zasielať zoznamy voličov, ktorí odvolili v stredu alebo keď si požiadali o špeciálnu prenosnú volebnú schránku,“ priblížil riaditeľ odboru volieb Tomáš Jirovec.

Od štvrtka (12. 1.) už mohli voliť aj voliči v zahraničí na zastupiteľských úradoch. Pre tých sa tiež prvé kolo končí v sobotu o 14.00 h.

Výsledky budú známe už v sobotu podvečer

V histórii priamej voľby v Česku kandiduje najmenej kandidátov – osem. Dvoch vyradil rezort vnútra a potvrdil to aj Ústavný súd. Ďalší, Josef Středula sa vzdal.

Výsledky budú známe už v sobotu podvečer. „Z predošlých prezidentských volieb vieme, že viac ako 90 percent dát sme získali do 17.00 h,“ uviedla podpredsedníčka Českého štatistického úradu Eva Krumpová.

Pravdepodobné druhé kolo sa uskutoční vtedy, ak žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole nad 50 percent odovzdaných hlasov. V takom prípade bude o dva týždne – 27. a 28. januára v rovnakých časoch, ako tie prvé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál