Na hlavný obsah

Oslobodzujúci rozsudok môže Babišovi v kampani pomôcť, tvrdia komentátori

Nie však až natoľko, aby vyhral v druhom kole.

Oslobodzujúci rozsudok môže Babišovi v kampani pomôcť, tvrdia komentátori
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Českého expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreja Babiša oslobodil súd v kauze Čapí hnízdo len štyri dni pred začiatkom prvého kola volieb.

Síce ide zatiaľ o prvostupňový neprávoplatný rozsudok, ale do hlasovania ide politik so slovenskými koreňmi ako nevinný. Môže mu to vo finálnej fáze kampane pomôcť?

Komentátori reagujú, že síce áno, ale nie tak, aby vyhral v druhom kole. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Rozsudok neprišiel vo vhodnom čase

Andrej Babiš už o samotnom procese hovoril, že je naprogramovaný pred voľbami, že podobne sa ho snažili politicky znemožniť aj v parlamentných voľbách.

Ústavný právnik Jan Wintr síce súhlasí, že proces neprišiel vo vhodnom čase, ale akokoľvek ovplyvňovať to načasovanie by bolo kontraproduktívne.

Bývalý český premiér Andrej Babiš na súde.
Bývalý český premiér Andrej Babiš na súde.Foto: TASR/AP

Keby sudca Jan Šott chcel rozsudok odložiť, to by tiež veľká časť spoločnosti vnímala negatívne. „Pôsobí to na mňa tak, že sa to sudca Šott snaží rozhodnúť čo najrýchlejšie,“ dodal Wintr.

Potvrdenie viny by Babišovi neublížilo

Pred procesom s Andrejom Babišom viacerí odborníci hovorili, že prípadné potvrdenie viny by mu neublížilo. Jeho voliči mu dokážu odpustiť veľmi veľa. Súd však Babiša aspoň nateraz oslobodil.

To by podľa politológa Jiřího Peheho tiež nemalo nejako výrazne ovplyvniť výsledky volieb. „Oslobodzujúci rozsudok prinesie Babišovi možno niekoľko percent voličov, ktorí neboli rozhodnutí alebo voči nemali a priori negatívny postoj. Rozdiel bude ale veľmi malý,“ dodal politológ.

Známy politický marketér Jakub Horák má podobný názor, ako politológ. „Myslím si, že pomer hlasov je iný, než bol v prípade súboja medzi Zemanom a Schwarzenbergom. Vtedy išlo o jednotky percent. Neverím, že by rozsudok na tom niečo zmenilo,“ priblížil.

Rozsudok ovplyvní predvolebnú debatu

Podľa Horáka ale rozsudok významne ovplyvní predvolebnú debatu, pretože Babišovým konkurentom zobral jeden silný argument. „Najmä v druhom kole na Babiša nebude môcť jeho protivník kričať, že je trestne stíhaný a preto nemôže byť prezidentom,“ vysvetlil.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční už tento týždeň v piatok (13. 1.) a sobotu (14. 1.). Druhé, rozhodujúce, o dva týždne neskôr.

Práve v tom Andrej Babiš dlhodobo výrazne stráca so všetkými svojimi konkurentmi a väčšina politológov si myslí, že ten rozdiel mu nepomôže zmazať ani oslobodzujúci rozsudok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet