Na hlavný obsah

WHO na konci januára posúdi, či covid stále predstavuje globálny stav núdze

Situácia v Číne podľa organizácie zásadne neovplyvní Európu.

zdravotná sestra podáva lieky starším pacientom s príznakmi ochorenia COVID-19 v čínskej nemocnici.
Ilustračná snímka – zdravotná sestra podáva lieky starším pacientom s príznakmi ochorenia COVID-19 v čínskej nemocnici.Foto: TASR/AP

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na konci mesiaca posúdi, či pandémia covidu naďalej predstavuje dôvod na udržiavanie globálneho stavu núdze, ktorý platí už zhruba tri roky. Informovala o tom v utorok (10. 1.) agentúra Reuters.

Výbor sa stretne 27. januára, uviedla v utorok podľa Reuters hovorkyňa organizácie Carla Drysdaleová. Výbor radí generálnemu riaditeľovi WHO, ktorý vydáva konečné rozhodnutie o tom, či nejaká epidémia predstavuje mimoriadne ohrozenie verejného zdravia v medzinárodnom meradle, čo je najvyšší stupeň výstrahy WHO.

Niektorí poprední experti a poradcovia WHO usudzujú, že na ukončenie núdzového stavu v súvislosti s pandémiou koronavírusu by mohlo byť príliš skoro. Teda vzhľadom na vysoké počty infikovaných v Číne, ktorá minulý mesiac opustila svoju politiku nulovej tolerancie covidu.

Vlani v lete WHO vyhlásila najvyšší stupeň varovania tiež pre chorobu mpox, predtým známej ako opičie kiahne. Varovanie umožňuje spustiť koordinovanú medzinárodnú reakciu na situáciu a uvoľniť prostriedky na zdieľanie vakcín a liekov.

V súvislosti s ochorením COVID-19 platí najvyšší stupeň varovania od januára 2020. Od marca 2020 sa koronavírusová nákaza označuje za pandémiu.

Situácia v Číne

WHO zároveň podľa regionálneho riaditeľa WHO pre Európu Hansa Klugeho neočakáva, že stúpajúci počet prípadov nákazy covidom v Číne zásadne ovplyvní situáciu v Európe. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nepredpokladá sa, že by prudký nárast prípadov (covidu) v Číne v súčasnosti výrazne ovplyvnil epidemickú situáciu s ochorením COVID-19 v európskom regióne WHO,“ povedal Kluge.

Čína v decembri náhle uvoľnila prísne protipandemické opatrenia, čo vyvolalo množstvo nových prípadov covidu. Desiatky krajín preto zaviedli preventívne obmedzenia pre cestujúcich z Číny. Peking to kritizuje.

Podľa Klugeho je rozumné, aby krajiny prijali preventívne opatrenia, ale žiada, aby boli primerané, nediskriminačné a zavádzali sa na základe doterajších vedeckých poznatkov.  

Krajinám odporučil, aby zintenzívnili snahy o monitorovanie šírenia a sekvenovanie variantov tohto ochorenia. Poznamenal, že mnohé v tomto smere „výrazne znížili“ svoje kapacity.

Európsky región WHO tvorí 53 krajín vrátane Ruska a krajín v Strednej Ázii, vysvetľuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet