Na hlavný obsah

Pri páde vrtuľníka pri Kyjeve zahynulo 18 ľudí vrátane ministra vnútra

Išlo o vrtuľník štátnej záchrannej služby.

Pri páde vrtuľníka pri Kyjeve zahynulo 18 ľudí vrátane ministra vnútra
Na snímke trosky havarovaného vrtuľníka. Foto: Twitter/@NOELreports

Pri stredajšej (18. 1.) havárii vrtuľníka v meste Brovary neďaleko Kyjeva zahynulo 18 ľudí vrátane vedenia ukrajinského ministerstva vnútra a troch detí. Oznámil to šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

„Ráno sa v Brovary zrútil vrtuľník štátnej záchrannej služby. V dôsledku leteckej katastrofy zahynulo vedenie ministerstva vnútra – minister Denys Monastyrskyi, prvý námestník ministra a štátny tajomník,“ povedal policajný šéf.

Na snímke ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj (druhý vľavo).
Na snímke ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj (druhý vľavo).Foto: TASR/AP

Z celkového počtu dosiaľ potvrdených obetí pochádzalo deväť z vrtuľníka. So zraneniami hospitalizovali dovedna 29 osôb vrátane 15 detí.

Na mieste po nehode vypukol požiar, informoval denník Ukrajinska pravda na svojej webovej stránke s odvolaním sa na úrady.

Pôvodne sa hovorilo o piatich obetiach

Tlačová agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu polície pôvodne informovala o piatich obetiach, medzi ktorými mohli byť podľa predbežných údajov aj deti.

Unian však upozornila, že v televíznom vysielaní hovorkyňa hovorila o „asi piatich zranených“ a že „sú mŕtvi“. Hovorkyňa je na mieste nehody a novinárom sa ju nepodarilo zastihnúť, aby informácie objasnila.

Zasahujú pohotovostné zložky

Poradca ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že na mieste incidentu zasahujú pohotovostné zložky. „Zisťujeme informácie o obetiach a okolnostiach,“ napísal na platforme Telegram.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba na Telegrame uviedol, že v čase tragédie sa v budove materskej školy nachádzali deti i zamestnanci. „V tomto momente boli všetci evakuovaní. Došlo k obetiam. Na mieste nešťastia zasahujú sanitky, polícia a hasiči,“ napísal.

Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou havárie. Rusko, ktorého sily napadli Ukrajinu vo februári minulého roka, sa k tomu nevyjadrilo a ukrajinskí predstavitelia sa o žiadnom ruskom útoku v oblasti v čase tragédie nezmienili, poznamenala agentúra Reuters.

Reakcie slovenských politikov

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyjadril ľútosť nad tragickou nehodou vrtuľníka, pri ktorej zahynulo vedenie ukrajinského ministerstva vnútra.

„Je to ďalšia rana pre už aj tak trápenú Ukrajinu. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, ako aj ukrajinskému ľudu, ktorý prišiel o svojich predstaviteľov urputne bojujúcich za ich bezpečie a obranu. Slovensko stojí pri vás,“ uviedol.

K tragickej nehode sa v stredu vyjadril aj dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Uviedol, že ho správa o úmrtí jeho ukrajinského kolegu „osobne zasiahla“.

„Je mi to nesmierne ľúto. S Denysom som sa rozprával minulý rok viackrát osobne popri medzinárodných rokovaniach. Diskutovali sme o aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, riešeniach, ako aj o našej pomoci, ktorú ocenil,“ spomínal Mikulec.

Na zosnulého ministra spomínal ako na „jedného z tých, ktorí za svojím národom v ťažkých časoch odhodlane stoja a chránia ho“.

K dočasne povereným ministrom sa s vyjadrením ľútosti nad tragédiou v Brovaroch pripojil aj dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). „Som veľmi zarmútený touto zdrvujúcou správou z rána,“ uviedol na sociálnej sieti. Zároveň vyjadril svoju úprimnú sústrasť všetkým pozostalým.

Sústrasť vyjadrili aj svetoví lídri

Predseda Európskej rady Charles Michel označil zosnulého ukrajinského minitsra vnútra za veľkého priateľa Európskej únie.

Sústrasť vyjadrili aj ďalší európski lídri vrátane českého premiéra Petra Fialu. Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová označila nehodu za srdcervúcu tragédiu.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa na sociálnych sieťach vyjadrila, že „táto tragédia zasiahla srdce vojnou zmietanej Ukrajiny“.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová uviedla, že správu o nehode prijala so „zlomeným srdcom“. „V myšlienkach som s rodinami a blízkymi ukrajinského ministra a s tými, ktorí zahynuli pri tejto strašnej tragédii, vrátane detí,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet