Na hlavný obsah

Zelenskyj: Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách

Ukrajinský prezident spomína na začiatok ruskej invázie na Ukrajine.

Zelenskyj: Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

V piatok (24. 2.) na prvé výročie začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prisľúbil, že tento rok Ukrajinci zvíťazia. Prvý deň invázie označil za najdlhší v živote. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

„Takto to 24. februára 2022 začalo,“ uviedol Zelenskyj sediac za stolom. Spomínal pritom, ako sa Ukrajincom pred rokom prvýkrát prihovoril.

„Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách. Zobudili sme sa skoro a odvtedy sme nespali. Prežili sme prvý deň totálnej vojny. Nevedeli sme, čo prinesie zajtrajšok, no rozumeli sme, že o každý zajtrajšok treba bojovať a my sme bojovali,“ uviedol Zelenskyj.

„Sme silní, sme pripravení na všetko. Porazíme každého. Hlavný záver tohto je, že sme prežili. Neboli sme porazení a spravíme všetko pre to, aby sme tento rok vyhrali!“ vyhlásil ukrajinský prezident. Bol to rok bolesti, smútku, nádeje a jednoty, napísal na twitteri.

Poďakoval všetkým bojovníkom

Zelenskyj vo štvrtok (23. 2.) takisto poďakoval všetkým bojovníkom, ktorí bránia Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

V predvečer prvého výročia začiatku ruskej invázie sľúbil, že jeho krajina bude aj naďalej bojovať. „Nezlomili nás, prekonali sme mnohé tvrdé skúšky a zvíťazíme,“ uviedol vo videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach.

„Vyvodíme zodpovednosť voči všetkým, ktorí priniesli toto zlo, túto vojnu do našej krajiny,“ dodal.

Zelenskyj sa vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete poďakoval ukrajinským vojakom, ktorú chránia krajinu na bojisku. „Ukrajina pevne stojí, bojuje a žije vďaka naším obrancom. Ďakujeme všetkým naším bojovníkom za ich odvahu. Tým, ktorí sú nažive a tým, ktorí, nanešťastie, už nie sú medzi nami,“ napísal.

Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN

Ukrajinský prezident tiež vyjadril poďakovanie krajinám, ktoré podporili kľúčovú rezolúciu Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN).

„Táto rezolúcia je mocným znamením nepoľavujúcej celosvetovej podpory pre Ukrajinu. Mocným potvrdením solidarity svetového spoločenstva s Ukrajincami v kontexte výročia úplnej ruskej agresie. Mocným prejavom globálnej podpory pre mier na Ukrajine,“ napísal na twitteri.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá od Ruska žiada okamžité stiahnutie sa z Ukrajiny a ukončenie bojov.

Za rezolúciu zahlasovalo 141 z celkového počtu 193 členských krajín OSN. Sedem krajín bolo proti a 32 sa zdržalo hlasovania. Medzi krajinami, ktoré sa hlasovania zdržali, boli aj Čína a India, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet