Na hlavný obsah

Čína žiada Rusko a Ukrajinu, aby začali mierové rokovania

Upozorňuje na použitie jadrových zbraní.

Čína žiada Rusko a Ukrajinu, aby začali mierové rokovania
Čínska vlajka - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Tiež upozornila, že v konflikte na Ukrajine sa nesmú použiť jadrové zbrane. Informovala o tom agentúra AFP v piatok (24. 2.).

V piatok pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine Čína zverejnila 12-bodový dokument o „politickom urovnaní“ tejto krízy.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v dokumente uviedlo, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a čo najrýchlejšom obnovení dialógu. „Jadrové zbrane sa nesmú použiť a jadrové vojny nesmú viesť,“ dodal čínsky rezort diplomacie.

Peking tiež Rusko a Ukrajinu vyzval, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa „útokom na civilistov a civilné zariadenia“.

Tiež oznámila, že nesúhlasí s „akýmikoľvek jednostrannými sankciami, ktoré nie sú schválené Bezpečnostnou radou OSN“, píše na svojej webovej stránky denník The Guardian s odvolaním sa na v piatok zverejnený plán.

Peking sa v prípade vojny Ruska na Ukrajine snaží zachovávať neutrálny postoj; udržiava však blízke vzťahy s Moskvou, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet