Na hlavný obsah

Generálny pardon Sociálnej poisťovne sa môže dotknúť viac ako milióna dlžníkov

Tí budú mať na vysporiadanie svojich záväzkov až sedem mesiacov.

Generálny pardon Sociálnej poisťovne sa môže dotknúť viac ako milióna dlžníkov
Ilustračná snímka budovy Sociálnej poisťovne. Foto: TASR

Situáciu dlžníkov Sociálnej poisťovne uľahčí nový inštitút – tzv. generálny pardon. Tento typ oddlženia podobný „exekučnej amnestii“ prináša od 1. februára 2023 pomoc predovšetkým dlžníkom nachádzajúcim sa v bezvýchodiskovej dlhovej pasci.

Ak do konca augusta 2023 uhradia všetko dlžné poistné, ktoré im vzniklo v minulosti (pred 1. júlom 2022) a predložia k danému obdobiu aj ďalšie potrebné doklady (chýbajúce mesačné výkazy), Sociálna poisťovňa im odpustí úhradu dlžného penále. Následne sa tým zastaví aj vymáhanie pohľadávok na penále, resp. za dané obdobie už Sociálna poisťovňa nepredpíše k úhrade penále. Informovalo o tom ministerstvo práce.

Dlžníci budú mať k dispozícii doteraz najdlhšiu časovú lehotu na vysporiadanie svojich záväzkov – až sedem mesiacov. Sociálna poisťovňa sa bude jednotlivým skupinám dlžníkov venovať tak, aby bol celý proces plynulý a na realizáciu rozsiahleho a mimoriadneho oddlžovania mali klienti dostatočný priestor.

Na neuhradený dlh bude dlžníkov upozorňovať SMS správami, emailom ale aj prostredníctvom eSlužieb Sociálnej poisťovne. Aj preto by si dlžníci mali aktualizovať kontaktné údaje, potrebné pre vzájomnú komunikáciu (telefónne číslo, email).

Pri dlžníkoch, o ktorých má Sociálna poisťovňa k dispozícii všetky potrebné údaje a ktorí dlžné poistné uhradili, sa celý proces odpustenia penále vykoná automaticky. A to bez ich žiadosti či návštevy pobočky.

Subjekty, ktoré poznajú výšku svojho dlhu, ho môžu ihneď uhradiť. Zamestnávatelia tiež môžu ihneď odovzdať chýbajúci mesačný výkaz a uhradiť dlh.

Koľkých dlžníkov sa generálny pardon môže týkať?

Tí odvádzatelia poistného, ktorí si potrebujú zistiť potrebné údaje pre uhradenie dlžného poistného či doplnenie dokladov do evidencie, budú môcť kontaktovať svoju pobočku a individuálne konzultovať svoju životnú situáciu. Zamestnanci im zabezpečia potrebný servis a informácie o konkrétnom postupe.

Počet subjektov, ktorých by sa tento nástroj oddlžovania mohol dotknúť, je viac ako 1 milión – z toho takmer 354 000 zamestnávateľov a 716 000 samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) alebo dobrovoľne poistených fyzických osôb (DPFO).

Využitie generálneho pardonu je pre všetkých dlžníkov príležitosť ako si „poupratovať“ svoje záväzky k Sociálnej poisťovni a do budúcnosti vykročiť s čistým štítom.

Podrobnejšie informácie o generálnom pardone Sociálna poisťovňa zverejnila aj v osobitnej rubrike na svojej webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko