Na hlavný obsah

Lídri EÚ chcú pokračovať v podpore Ukrajiny

Sankcie proti Rusku podľa nich fungujú.

Lídri EÚ chcú pokračovať v podpore Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Európskej únii sa podarilo nielen odolať ruskému tlaku, ale aj oslobodiť sa od závislosti od Ruska. Putinovo vydieranie skrachovalo, povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredajšej (15. 2.) rozprave Európskeho parlamentu o roku vojny Ruska proti Ukrajine.

Šéfka únijnej exekutívy ubezpečila o odhodlaní ďalej pokračovať v podpore Ukrajiny, na ktorú EÚ už vynaložila miliardy eur.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin si myslel, že podpora EÚ pre Ukrajinu nepotrvá dlho. Aj tu sa zmýlil. Rok po začatí vojny už túto vojnu prehral,“ povedala Von der Leyenová, podľa ktorej únijné sankcie oslabujú ruskú vojnovú mašinériu.

Upozornila, že príjmy Ruska z predaja ropy a plynu do EÚ medziročne klesli o dve tretiny. Po deviatich balíkoch únijných sankcií ruská ekonomika klesá a EK sa chystá predložiť nový balík v hodnote 11 miliárd eur.

Zastropovaním cien ropy stráca Rusko približne 160 miliónov eur a ceny plynu sú nižšie ako pred vojnou. Zatiaľ čo ekonomike EÚ sa darí lepšie, Kremeľ predáva zlaté rezervy, aby zacelil trhliny.

Von der Leyenová zároveň poukázala na potrebu zabezpečiť finančnú podporu Ukrajiny, ktorej prvá časť už dorazila, po celý rok, a to stabilne a predvídateľne, každý mesiac.

Cesta Ukrajiny do EÚ

„Putin chcel zabiť európsky sen Ukrajiny. Dnes Ukrajina mieri do EÚ rýchlejšie a odhodlanejšie ako kedykoľvek predtým,“ zdôraznila predsedníčka EK. „Napriek vojne Ukrajina pokračuje do EÚ a pokrok je viditeľný. Snažia sa o členstvo celým srdcom a dušou. Podporme tieto sny, kým Ukrajina nebude mať svoje kreslá v tejto sále,“ dodala.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell riež vyzval členské štáty na zvýšenie a zrýchlenie vojenskej pomoci Ukrajine. Európa sa po ruskom útoku na Ukrajinu musela prebudiť, a to do úplne novej reality, do nového sveta, povedal.

„Čas, ktorý ubieha, stojí životy,“ povedal Borrell. Vojenská podpora Ukrajiny podľa neho vôbec nie je v rozpore s úsilím o dosiahnutie mieru. Aj Európa musí byť vojensky oveľa schopnejšia a silnejšia ako doteraz, povedal.

„Táto vojna bude dlhá,“ dodal. „Vojna má svoju cenu, ale aj sloboda má svoju cenu. Bolo by oveľa horšie, keby Ukrajina prehrala a Putin vyhral,“ varoval Borrell.

„Prestali sme byť obozretní. Dôkazom sú obmedzené vojenské zásoby a obmedzená kapacita zbrojného priemyslu,“ povedal o predvojnovej situácii, keď Európa podľa neho neurobila všetko, čo mohla.

Borrell ocenil obranu Ukrajincov pred agresiou a ich postup na ceste do „bezpečného prístavu“ v EÚ. Táto cesta podľa neho bude dlhá, rovnako ako vojna. „Urobíme všetko, aby Ukrajina vyšla z vojny víťazne,“ povedal.

Upozornil však, že vojensky je situácia veľmi znepokojivá. Viac ako 360 000 ruských vojakov, dvakrát viac ako na začiatku vojny, je pripravených na útok. Ukrajina už nemá početnú výhodu.

Sankcie podľa Borrella fungujú

Ak chce EÚ dosiahnuť mier, musí podľa Borrella podporovať Ukrajinu ešte viac ako doteraz. „Ak chceme mier, nesmie Rusko zvíťaziť. To by bola obrovská hrozba,“ zdôraznil.

Sankcie, ktoré v súvislosti s inváziou na Ukrajinu EÚ na Moskvu uvalila, ruskú ekonomiku oslabili. Je však zrejmé, že neskolabovala.

Vlani malo Rusko vysoké príjmy z ropy a plynu. To sa však mení, a to aj vďaka zastropovaniu cien ropy. V januári ruské príjmy z ropy a plynu klesli medziročne o 46 percent. A zadlženie Ruska je 14-krát vyššie ako pred rokom.

„Jasne vidíme, že sankcie sú jedom, ktorý pôsobí pomaly. Ale účinok sa prejaví, a to nezvratne. Sankcie prinášajú svoje plody,“ povedal Borrell. „Putin už prehral svoju bitku, rovnako ako prehráva politicky, morálne a vojensky, hoci Ukrajina ešte nezvíťazila,“ dodal.

Apeloval na všetky členské štáty, aby obrnené vozidlá a tanky, ktoré im stoja v kasárňach, poskytli Ukrajine. „Táto jar a leto budú rozhodujúce,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet