Na hlavný obsah

Pre počasie platí mimoriadna situácia vo viacerých obciach a mestách

Silný vietor a sneh komplikuje aj dopravu.

Pre počasie platí mimoriadna situácia vo viacerých obciach a mestách
Na snímke odhŕňanie cestnej komunikácie v meste Rajec počas snehovej prehánky, 03. februára 2023 v Rajci. Foto: TASR

Pre silný vietor a snehovú kalamitu platí v sobotu (4. 2.) mimoriadna situácia vo viacerých slovenských mestách a obciach. Počasie zároveň v mnohých regiónoch komplikuje dopravu.

Mimoriadna situácia platí aj v Liptovskom Hrádku, a to od piatkových (3. 2.) večerných hodín. Pod jej vyhlásenie sa podpísalo neustále sneženie, ktoré prinieslo 40 až 50 centimetrov nového snehu, píše mesto na svojej webovej stránke.

Správa tamojších ciest síce sneh odhŕňala, avšak neodvážala, v čoho dôsledku už nie je priestor na jeho odhŕňanie, nakoľko by sa vytvorili mantinely.

„S vlastnými a so zazmluvnenými mechanizmami na zimnú údržbu mesto nie je schopné pri súčasnom dlhodobom snežení udržať prejazdnosť miestnych komunikácií a je nutné nasadiť ťažké mechanizmy, ktoré zabezpečia nakladanie a odvoz snehu na určené miesta v intraviláne mesta,“ uvádza Liptovský Hrádok.

Opatrenia, ktoré mesto zaviedlo, zahŕňajú obmedzenie pohybu motorovými vozidlami a uvoľnenie priestorov pred rodinnými domami. Obyvateľov ďalej žiada, aby svoje vozidlá parkovali na vlastných dvoroch a priestranstvách. Tým sa zabezpečí prejazd po mestských komunikáciách vozidlám záchranného systému.

Mimoriadna situácia pod Tatrami

V obci Ždiar, okres Poprad a v podtatranskom meste Svit platí od piatka mimoriadna situácia, život miestnych obyvateľov komplikuje najmä množstvo snehu aj silný vietor. Starosta Ždiaru Pavol Bekeš potvrdil, že v noci sa im podarilo sčasti sprejazdniť niektoré úseky miestnych komunikácií, naďalej je však veľká časť obce ťažko dostupná.  

„Je veľmi veľa snehu a už ho nemáme kam odhŕňať, preto sme potrebovali silnejšie mechanizmy. Najhoršia situácia bola smerom do obecných častí Monkova dolina, Blaščacká dolina, Antoškovský vrch a Strednica, tie boli úplne odrezané od sveta. Silný vietor robí veľké záveje, máme spriechodnené hlavné trasy, na vedľajších pracujeme teraz,“ priblížil Bekeš.

Nasadených je tam šesť traktorov, dve frézy a ďalšie dva mechanizmy. Hlavnú cestu smerom na Poľsko priebežne upravujú dva pluhy. V priemere je v obci približne meter snehu.

Na víkend prišlo do Ždiaru aj množstvo turistov a podľa starostu situáciu veľmi nezľahčujú. „Niektorí nie sú zvyknutí na také množstvo snehu, odstavia svoje vozidlá a vytvoria tak prekážku na ceste, takže mechanizmy nemajú kadiaľ prejsť,“ dodal Bekeš.

Mimoriadna situácia naďalej trvá aj v meste Svit. „Nezlepšilo sa to, všetka technika je v teréne, čistíme mesto a sneh už musíme odvážať. Obávame sa toho, čo prinesie vietor, ktorý hlásia,“ uviedla primátorka Dáša Vojšovičová. Odhaduje, že napadlo približne pol metra snehu a ďalší sfúkava z okolitých častí mesta.

Prvý kalamitný stupeň vyhlásili cestári v celom podtatranskom regióne a už aj v okrese Stará Ľubovňa.

Cesty a železnice

Na cestách v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) platí aj v sobotu mimoriadna situácia, ktorú v piatok (3. 2.) vyhlásila Správa ciest ŽSK. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Upozornila na silný vietor a pretrvávajúce sneženie, v niektorých oblastiach napadlo počas 24 hodín viac ako pol metra snehu.

„Odporúčame, aj vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia, aby sa vodiči obmedzili jazdu aj v sobotu iba na nevyhnutné účely. Všetky naše vozidlá a vodiči sú aj počas soboty v teréne v nepretržitej prevádzke. Na cestách prvej, druhej a tretej triedy, obchvatu Oravského Podzámku, Trstenej, Hornej Štubne a robíme maximum pre čo najlepšiu zjazdnosť vozoviek,“ uviedla.

Podotkla, že napriek maximálnemu úsiliu cestárov je aj naďalej najkomplikovanejšia situácia na horských priechodoch.

„Momentálne sú pre nákladné vozidlá neprejazdné horské priechody Čertovica, Šturec, Kremnické Bane, Fačkovské sedlo, Javorník, Makov, Trstená, Príslop, Brestová, Jasná, Nová Bystrica – Oravská Lesná, Jasenovo, Huty, Rovná Hora, Semeteš a Klokočov,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

Čo sa týka železničnej dopravy, tú komplikujú popadané stromy. Viaceré vlaky sú odrieknuté alebo meškajú. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informuje na sociálnej sieti.

Na viacerých úsekoch je doprava prerušená. „Momentálne je vplyvom počasia od 07.45 h prerušená doprava napríklad v úseku Smolenice – Dúbrava (padnutý strom) a od 08.00 h v úseku Medzibrodie – Oravský Podzámok (padnutý strom),“ uviedla pre hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Situáciu komplikuje aj silné sneženie. ŽSR preto zaviedla opatrenia, ako frézovanie a odpratávanie snehu.

Havária na D1

Polícia na sociálnej sieti informovala, že cestu I/18 z Popradu smerom na Janovce uzatvorili v oboch smeroch z dôvodu nulovej viditeľnosti, silného vetra a hustého sneženia. Na diaľnici pod Tatrami sa zrazilo niekoľko áut.

„Cesta od Kežmarku v smere do Huncoviec a ďalej do Žakoviec je taktiež neprejazdná, vzhľadom na poveternostné podmienky až do odvolania. Rovnako platí uzávierka cesty z Vrbova do Huncoviec,“ uvádza polícia. Vodiči na sociálnej sieti upozornili aj na uzavretú cestu zo Spišského Štvrtka, okres Levoča do Hrabušíc v Spišskonovoveskom okrese.

V diaľničných tuneloch Šibeník a Branisko z dôvodu hustého sneženia znížili rýchlosť obojsmerne až do odvolania. Polícia tiež informovala, že na diaľnici D1 v smere od Popradu na Prešov hlásia zrážku ôsmich vozidiel. „Na miesto sa aktuálne presúvajú záchranné zložky. Z doposiaľ získaných informácií ide o nehodu bez vážnych zranení,“ dodávajú policajti.

Policajný zbor upozorňuje, že pri jazde treba brať do úvahy, že vozovka pokrytá snehom alebo ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu.

„Nechajte si preto skutočne bezpečný odstup od auta pred vami. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají, pri ich prechádzaní môžu vodiči ľahko dostať šmyk a preto sa radšej treba držať v ich stope,“ odporúča polícia s tým, že klzká vozovka môže zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia.

Je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca či v zákrutách. Pri jazde do kopca odporúča použiť snehové reťaze.

V Žiline odporúčajú nevychádzať

Okresný úrad v Žiline vyzcal občanov pre zlú situáciu na severe Žilinského kraja, aby nevychádzali z domov, pokiaľ nemusia. V sobotu (4. 2.) informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Odporúčajú tiež necestovať motorovými vozidlami na víkend na sever Slovenska. „Zamedzí sa tak blokovaniu prístupových ciest v obciach a uvoľní sa tak cesta nasadenej technike v zvládaní snehovej kalamity na cestných komunikáciách,“ dodala Eliášová.

Rezort tiež informoval, že centrálne monitorovacie stredisko Sekcie krízového riadenia eviduje 83 mimoriadnych situácií súvisiacich s intenzívnym snežením a vetrom.

„Ide o mimoriadne situácie vyhlásené najmä pre nezjazdnosť miestnych komunikácií, sťažený prístup do obydlí, obchodov, zdravotných stredísk či zastávok hromadnej dopravy. Môže ísť aj o sťaženie zásobovania, hromadenie snehu v obciach, v niekoľkých z nich boli prerušené dodávky elektrickej energie,“ vysvetlila hovorkyňa.

Ministerstvo upozorňuje, že ku komplikáciám môže dôjsť aj v oblastiach, ktoré kalamita nezasiahla. A to najmä v súvislosti s nadmernými snehovými zrážkami. Mimoriadnu situáciu pre povodeň vyhlásili v obci Veľká Ves nad Ipľom v okrese Veľký Krtíš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny