Na hlavný obsah

Pre kalamitu boli v strehu hasiči aj distribútori elektriny. Záchranári varujú pred lavínami

Bez elektriny sú na Slovensku stále tisícky domácností.

Pre kalamitu boli v strehu hasiči aj distribútori elektriny. Záchranári varujú pred lavínami
Sneženie a silný vietor od piatkového večera komplikujú situáciu na cestách v podtatranskom regióne. Foto: TASR

Hasiči z Prešovského kraja majú za sebou rušnú službu, v súvislosti s kalamitou pomáhali za posledných 24 hodín celkovo 34-krát. Potvrdil to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove s tým, že v deviatich prípadoch šlo o dopravné nehody, zvyšok tvorili technické výjazdy.

V sobotu (4.2.) pomáhali hasiči pri dvoch hromadných dopravných nehodách na podtatranskej diaľnici D1. Najprv sa podľa operačného dôstojníka krátko po 9. hodine zrazili dva sypače, jeden autobus a päť osobných áut v smere na Prešov.

„Došlo tam k zraneniu siedmich osôb a diaľnica bola v oboch smeroch uzavretá. Zasahujúci príslušníci zo staníc v Poprade a vo Vysokých Tatrách zabezpečili havarované vozidlá proti požiaru a asistovali polícii,“ uviedol operačný dôstojník.

Následne zasahovali pri nehode šiestich áut, ktorá sa stala krátko pred poludním pri Spišskom Štvrtku, tam sa zranili traja ľudia. Pri udalostiach zasahovalo 36 príslušníkov.

V súvislosti s doznievajúcou kalamitou majú za sebou hasiči z Prešovského kraja aj rušnú noc. Pre poveternostnú situáciu zasahovali 22-krát.

„Išlo o odstránenie spadnutých stromov a vyťahovanie uviaznutých vozidiel zo závejov v dôsledku nepriaznivého počasia. Celkom zasahovalo 69 príslušníkov a bolo nasadených 23 kusov hasičskej techniky,“ doplnil operačný dôstojník s tým, že najviac výjazdov mali popradskí hasiči. Nasledujú príslušníci z Humenného, Kežmarku, Svidníka a Levoče.

Zasahovali aj pri požiari

Hasiči okrem toho v noci na nedeľu zasahovali aj pri požiari bytovej jednotky na Severnej ulici v Sabinove. Nikto sa pri udalosti nezranil a predbežnú materiálnu škodu vyčíslili na 5 000 eur.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že počas noci boli pre zlé poveternostné podmienky uzavreté cesty z Mlynice do Veľkého Slavkova, tiež z Kežmarku do Strání pod Tatrami a do Rakús a aj medzi Spišským Štvrtkom a Hrabušicami.

Neprejazdná bola podľa vodičov aj cesta zo Starej Lesnej do Veľkej aj Tatranskej Lomnice. Naďalej ostáva uzavretá aj diaľnica D1 Mengusovce – Spišský Štvrtok, pre odstraňovanie následkov hromadných nehôd, pri tej najväčšej sa tam v sobotu zrazilo až 30 áut.

Východ bez elektriny

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) zaevidovala počas extrémne nepriaznivého počasia od soboty rána do nedele (5. 2.) rána 19 porúch na vysokonapäťovej úrovni a 64 ďalších porúch na nízkonapäťovej úrovni.

Potvrdila to hovorkyňa VSDE Andrea Danihelová s tým, že vplyvom počasia padali vyvrátené stromy a zlomené konáre na elektroenergetické vedenia a poškodili ich.

„Víchrice, výdatné sneženie a nízke teploty zasiahli podľa predpovedí meteorológov aj východné Slovensko, čo je vymedzené distribučné územie VSD. Stav v distribučnej sústave kopíroval extrémy počasia,“ uviedla Danihelová.

Doplnila, že najviac zasiahnutými lokalitami boli podtatranské a tatranské obce, stredný Spiš, severovýchod Slovenska, okolie Košíc a Rožňavy. Celkovo to na distribúcii elektriny pocítilo približne 14 000 odberných miest.

Na odstraňovaní porúch v distribučnej sústave intenzívne pracovali posilnené tímy dispečerského riadenia a priamo v teréne rovnako posilnené tímy prevádzky sieti VSD.

Podarilo sa im podľa hovorkyne znížiť počet porúch na aktuálne tri na vysokonapäťovej úrovni a päť na nízkonapäťovej úrovni. V tejto súvislosti zostalo elektrinou nezásobených už len necelých 100 odberných miest.

Elektrina na strednom Slovensku

V Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji zostáva vplyvom nepriaznivého počasia bez elektriny približne 1 100 odberných miest spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Doplnil, že mimo prevádzky je zhruba 50 trafostaníc a poruchy riešia na 25 vedeniach vysokého napätia. „Okrem toho sme zaznamenali asi 70 porúch na úrovni nízkeho napätia. Vo väčšine prípadov ide o poruchy, ku ktorým sa naši elektrikári v sobotu nevedeli dostať pre zasnežený terén a neprejazdné cesty,“ uviedol.

Ide o obce v okresoch Púchov a Považská Bystrica smerom na Česko, horské oblasti na Liptove, ale aj okolie Zvolena, Banskej Štiavnice a niekoľko obcí v okresoch Prievidza a Revúca.

Prerušenie dodávky elektriny tu spôsobili opäť najmä popadané stromy. Tímy elektrikárov zo SSD sú stále v pohotovosti a aj počas dnešného dňa urobia všetko, čo im náročné podmienky dovolia, aby poruchy odstránili. Pozitívom je, že prestalo fúkať, snežiť a začalo mrznúť. Pevné podložie je totiž dôležité pri presune ťažkej techniky,“ dodal hovorca SSD.

Lavínové nebezpečenstvo aj v nedeľu

Vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň. Informoval o tom Pavel Beťko zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

„Najväčším problémom ostáva vetrom previaty sneh v kombinácií s novým snehom. Snehová pokrývka je vplyvom veľmi silného severozápadného vetra ukladaná najmä na južné, juhovýchodné a východné svahy, upozornil Beťko.

Veľmi nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30 stupňov). Tam sa zvyšuje pravdepodobnosť uvoľnenia lavín, a to j pri malom zaťažení, skonštatoval Beťko.

Doplnil, že zvýšiť opatrnosť sa odporúča aj v pásme lesa, kde sa na strmých svahoch môžu vyskytnúť lavíny. „Očakáva sa výskyt stredných aj veľkých spontánnych lavín prevažne prachových z nového snehu. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí, ohrozenom lavínovými svahmi, sa neodporúča,“ zdôraznil.

Teplota na horách sa bude pohybovať od mínus siedmich stupňov Celzia do mínus 15 stupňov Celzia. Sprevádzať ju bude vietor s priemernou rýchlosťou 70 až 85 kilometrov za hodinu, v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu. Najviac snehu za posledných 24 hodín pribudlo v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách od 30 do 60 centimetrov, uzavrel Beťko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko