Na hlavný obsah

Nad USA lieta špionážny balón, a to už niekoľko dní

Možno ho zostrelia.

Nad USA lieta špionážny balón, a to už niekoľko dní
Balón sa vznášal vo vysokej nadmorskej výške nad mestom Billings v americkom štáte Montana. Foto: TASR/AP

Nad Spojenými štátmi americkými sa niekoľko dní pohybuje čínsky špionážny balón. Uviedol vo štvrtok (2. 2.) podľa zahraničných agentúr nemenovaný vysokopostavený americký činiteľ z rezortu obrany.

USA pohyby balóna sledujú. Ministerstvo obrany tiež na žiadosť prezidenta Joea Bidena skúmalo možnosť, že by ho zostrelilo. Nakoniec sa ale rozhodlo k tomuto kroku neprikročiť pre obavy, že by úlomky zariadenia mohli ohroziť ľudí na zemi, napísala agentúra AFP. Priamu hrozbu však teraz balón nepredstavuje.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Mao Ning na tlačovej konferencii uviedla, že situáciu preveruje. „Pokiaľ nebudú fakty objasnené, špekulácie a prehnané reakcie nepomôžu riešeniu tejto záležitosti,“ vyhlásila Mao. „Dúfame, že obe strany budú túto otázku riešiť pokojne a rozvážne,“ dodala.

„Nepochybujeme o tom, že balón pochádza z Číny,“ oznámil novinárom podľa AFP činiteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa agentúry AP tiež uviedol, že balón sa pohybuje vo vysokej nadmorskej výške nad významnými miestami s cieľom zhromaždiť informácie.

Zariadenie americká armáda zaznamenala konkrétne nad štátom Montana, v ktorom leží jadrová základňa Malmstrom.

Balón je podľa citovaného činiteľa pomerne rozmerný. „Zhodnotili sme, že je dosť veľký na to, aby jeho úlomky spôsobili škody,“ uviedol.

Hovorca Pentagonu Patrick Ryder uviedol, že balón sa pohybuje vo výrazne vyššej výške, ako v akej funguje komerčná doprava, a nepredstavuje hrozbu ani pre ľudí na zemi. Uviedol tiež, že USA podnikli kroky, ktoré stroju zabránia zhromažďovať citlivé informácie.

Nejde o prvú špionáž

Washington v posledných rokoch už niekoľkokrát podobnú aktivitu zaznamenal, doplnil hovorca. Tentoraz sa ale balón nad územím USA pohybuje zrejme dlhšie ako v predchádzajúcich prípadoch, podotkla agentúra Reuters.

Špecialista na Čínu z Nadácie pre obranu demokratických krajín (FDD) Craig Singleton Reuters oznámil, že podobné balóny často používali v časoch studenej vojny Sovietsky zväz i USA ako nie príliš nákladnú metódu, ako nazhromaždiť spravodajské informácie.

„Načasovanie tohto incidentu len niekoľko dní pred plánovanou návštevou ministra (zahraničia Antonyho) Blinkena Pekingu je zvláštne,“ poznamenal Singleton.

Washington sa pre narušenie svojho priestoru obrátil na čínske úrady. „Uvedomili sme ich o závažnosti tohto incidentu,“ citovala AFP vyššie spomínaného nemenovaného činiteľa.

Nedlho po tom, ako prišli správy o špionážnom balóne z Washingtonu, oznámila Kanada, že monitoruje „potenciálny druhý incident“. „Kanada podniká opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti svojho vzdušného priestoru, vrátane monitorovania potenciálneho druhého incidentu,“ citovala AFP komuniké kanadského ministerstva obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet